Prihodi izvoznika mesa pali 40% zbog svinjske kuge

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2019. u 22:00
Proizvođači se trude barem djelomično nadoknaditi nastalu štetu osvajanjem novih tržišta/SHUTTERSTOCK

Srpsku mesnu industriju najviše je pogodila zabrana izvoza u BiH, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, gdje su najviše prodavali.

Srpski proizvođači mesa i mesnih prerađevina suočavaju se s krizom izazvanom ozbiljnim ograničenjem izvoza na regionalna, europska i svjetska tržišta nakon pojave afričke svinjske kuge u Srbiji, zbog čega su prihodi znatno smanjeni, pojedinim kompanijama i do 40 posto, javlja agencija Beta.

Zbog afričke kuge svinja od kolovoza ove godine zabranjen je izvoz mesnih prerađevina koje nisu obrađene na temperaturi iznad 80 stupnjeva, ali je industriju najviše pogodila zabrana izvoza u BiH, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, gdje je izvoz tradicionalno bio najveći. Usto, srpski proizvođači godinu dana ne izvoze meso niti na Kosovo, koje je uvelo pristojbe od 100 posto. Položaj domaćih proizvođača mesnih prerađevina otežava i veliki uvoz iz EU.

Dopušten uvoz konzervi 
U kompaniji Zlatiborac navode da su zbog ograničenog izvoza prihodi smanjeni oko 40 posto. Ta kompanija ne može izvoziti trajne proizvode od svinjskog mesa, među kojima je i pršut, jer se pripremaju na tradicionalan način i na temperaturi do 25 stupnjeva. Dušan Knežević, direktor Zlatiborca, rekao je da su pokrenuli velike investicije i da sada u Rusiju izvoze polutrajne proizvode koji su obrađeni do 80 stupnjeva, a to su hrenovke, parizeri i razne salame.

"Rusija bi nam dopustila da izvozimo proizvode obrađene na 72 stupnja, ali zbog prijevoza preko zemalja EU koje traže da budu obrađeni na 80 stupnjeva moramo poštovati taj zahtjev", rekao je Knežević, dodajući da su najviše razočarani strogom zabranom izvoza u BiH. I Industrija mesa Matijević trpi štetu zbog zabrane izvoza mesnih prerađevina. Prema riječima Bojana Matijevića, suvlasnika kompanije, izvozili su mesne prerađevine u BiH i Crnu Goru, ali je zbog zabrane obustavljen izvoz polutrajnih proizvoda, a dopušten samo uvoz proizvoda u konzervama koje su obrađena na temperaturama iznad 80 stupnjeva.

 

4 tisuće

tona mesnih prerađevina izvezla je lani Neoplanta

Aco Tomašević, direktor kompanije Neoplanta, kaže da su najveći izvoz ostvarili prošle godine kada je izvezeno oko 4000 tona prerađevina. Trend rasta ove godine prekinut je zbog afričke svinjske kuge, a i dalje je na snazi zabrana za najkvalitetnije proizvode, fermentirane kobasice, po kojima je Neoplanta poznata u regiji. "Pad izvoza rezultirao je i padom prihoda i ukoliko sve zabrane o izvozu ostanu na snazi do kraja ove godine, procjene su da bi pad prihoda mogao dosegnuti čak 20 posto", rekao je Tomašević.

Proizvođači se trude barem djelomično nadoknaditi nastalu štetu. U Zlatiborcu planiraju osvajanje novih tržišta i spremaju prvi kontigent goveđih prerađevina po halal tehnologiji za Ujedinjene Arapske Emirate. U Neoplanti vjeruju da dugoročno rješenje situacije u kojoj su se našli prerađivači mesa treba tražiti i u povećanju stočnog fonda, kao i standardizaciji kvalitete domaćeg mesa koje bi bilo korišteno kao sirovina za preradu. 

Tržište BiH, koje je trenutno otvoreno samo za uvoz konzerviranih mesnih proizvoda, bilo je jedno od značajnijih za srpsku mesnu industrij. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je odluka o zabrani uvoza domaćih i divljih svinja iz Srbije donesena da bi se spriječio unos afričke kuge. Ljubomir Kalaba, iz Ureda za veterinarstvo BiH, objasnio je da će zabrana uvoza svinjskog mesa vrijediti dok Srbija ne odjavi bolest Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE).

Država pomaže poticajima
U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da još traju ispitivanja afričke svinjske kuge u cijeloj Srbiji koja će završiti do 15. prosinca. Plan nadzora je, kako su naveli, dostavljen Europskoj komisiji. Cilj tog ispitivanja je, kako kažu u Ministarstvu, uspostavljanje zona slobodnih od bolesti afričke svinjske kuge, što je obvezna procedura u zemljama Europske unije, Rusije i po standardima OIE.  Ministarstvo dodaje da položaj mesne industrije pokušavaju popraviti otvaranjem novih tržišta i finacijskim poticajima. 

Nakon zastoja

Ponovno izvoz junetine u Tursku
Do veljače sljedeće godine Srbija će u Tursku izvesti 2400 tona junetine, rekao je za Danas sredinom listopada ministar trgovine Rasim Ljajić. To je dogovoreno za vrijeme posjete predsednika Turske Erdogana Beogradu početkom mjeseca. Ljajić kaže da je do problema došlo jer je Turska imala viškove mesa od 55.000 tona te da je bio zaustavljen uvoz iz Srbije i BiH. Nakon što u Tursku ode dogovorenih 2400 tona Srbija će nastaviti izvoziti 5000 tona junetine godišnje koliko je ranije dogovoreno, iako se spominjalo da bi izvoz mogao dosegnuti 7000 tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close