Prezaduženi Bojović neprijateljski preuzima Energoprojekt

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2017. u 15:23
Javnost traži da država kupovinom dionica spasi kompaniju od Dobroslava Bojovića/FOTOLIA

Komisije za vrijednosnice pokušava doznati tko je skriveni kupac 5,81% dionica građevinske kompanije koje su kupljene početkom ove godine.

Energoprojekt, velika srpska građevinska kompanija, uskoro bi mogla postati dio poslovnog carstva poduzetnika Dobroslava Bojovića, u kojem je 17 tvrtki, jer je gotovo sigurno da je on vlasnik 29,3 posto dionica Energoprojekta, piše Blic.

Na Bojovićev pokušaj stjecanja kontrole nad kompanijom ukazuju podaci izvanrednog nadzora Komisije za vrijednosnice, koja pokušava doznati tko je skriveni kupac 5,81 posto dionica koje su na Beogradskoj burzi kupljene početkom ove godine. Budući da država šuti na moguće Bojovićevo neprijateljsko preuzimanje, koji službeno ima 22,5 posto dionica Energoprojekta, izvjesno je da joj odgovara da kompanija sa 2500 zaposlenih postane pridruženi član Bojovićevog poslovnog carstva, navodi Blic. Međutim, po broju zaposlenih to nije carstvo jer Bojović u svih 17 kompanija, koje su daleko od uspješnog poslovanja, zapošljava 178 radnika. List je uvidom u podatke Agencije za privredne registre otkrio da novac za kupovinu dionica Energoprojekta nije iz poslovnih aktivnosti Bojovićevih tvrtki jer su njihovi gubici za 2015. godinu oko tri milijuna eura.

 

33 posto

dionica Energoprojekta u vlasništvu je srpske države

"Ako se ništa ne poduzme, mala riba pojest će veliku, jer su poslovni pokazatelji Bojovićevih tvrtki daleko ispod Energoprojektovih. Sve njegopve tvrtke uglavnom zapošljavaj  po jednu ili nijednu osobu, osim Napreda koji ima 130 radnika i Agrobačke sa 50 ljudi.  Usto, postoji velik rizik i od gubitka kontrole nad pojedinim tvrtkama, jer su banke postavile hipoteku na njihovu imovinu, a Bojović duguje bankama čak 48 milijuna eura", kaže Blicov izvor upućen u Bojovićevo poslovanje. On dodaje da mu nije jasno zašto zaposleni u Energoprojektu šute. "Njih 6800 bivših i sadašnjih radnika ima dionice i to je velika snaga. Zaposleni nisu svjesni da će sa sadašnjih vrlo pristojnih plaća doći na minimalac, koliko većina zaposlenih legalno prima kod Bojovića.

 

2,5 tisuće

osoba zaposleno je u Energoprojektu, dok Bojovićeve tvrtke imaju 178 radnika

Država mora krenuti s kupovinom dionica na burzi, jer posjeduje 33 posto, da bi zadržala kontrolu nad kompanijom i njenom imovino", kaže Blicov izvor. Ako Komisija za vrijednosnice utvrdi da je prekršen zakon, jer Bojović nije objavio ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica, a ima više od 25 posto, to ga neće spriječiti da preuzme Energoprojekt", objašnjava Blicov sugovornik. Ipak, nadu da država neće olako dopustiti da Energoprojekt ode u Bojovićeve ruke budi izjava Zorane Mihajlović, potpredsjednice vlade. "Dosta je bilo propadanja velikih domaćih kompanija zbog nečijih sitnih interesa, čega smo se nagledali u prošlosti. Zato je važno da se utvrde okolnosti u vezi s trgovinom dionicama Energoprojekta", rekla je Mihajlović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close