Prevent tužio Volkswagen u Detroitu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2019. u 21:59
Prevent uz ostalo, proizvodi presvlake za sjedišta u automobilima

BiH proizvođač automobilskih dijelova tvrdi da je njemačka kompanija tražila od drugih dobavljača pisanu suglasnost da neće prihvatiti Preventove ponude za preuzimanje.

Dobavljač automobilskih dijelova Prevent grupa podnio je tužbu američkom okružnom sudu u Detroitu protiv njemačkog automobilskog diva Volkswagena (VW), tvrdeći da nastoji većim dobavljačima onemogućiti preuzimanje manjih konkurenata u SAD-u kako bi smanjio troškove.

Prevent navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanje. Prevent grupa međunarodni je koncern u vlasništvu BiH poduzetnika Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnjom automobilskih presvlaka u Visokom a danas imaju kompanije u 13 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Proizvode automobilske presvlake, namještaj, kočione diskove, zaštitnu opremu, automobilske dijelove i brodove. Nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova VW koristi svoju tržišnu snagu da istisne dobavljače i da Preventu onemogući akvizicije kako bi smanjio svoje troškove, tvrde u grupi, tražeći odštetu veću od 750 milijuna dolara.

"VW-ovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora do prihvatiti 'nepravedne uvjete i cijene', alternativa je bio bankrot", stoji u priopćenju Preventa. U VW-u nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

VW i dva njegova dobavljača u sastavu Prevent grupe sporazumno su 2016. riješili spor oko ugovora, zbog kojeg je trpila proizvodnja u više od pola VW-ovih pogona u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close