Prevent opet na čelu BiH izvoznika

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Presvlake za sjedišta u vozilima izvozni adut.

Glavni izvozni adut BiH su sjedala, posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o vanjskotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine.

Vrijednost izvezenih sjedala u tom razdoblju dosegnula je 514,42 mil. KM (više od 2 mlrd. kuna), a čak 374,5 mil. KM odnosi se na sjedala za vozila koja su uglavnom završila u pogonima u Njemačkoj, Španjolskoj i Turskoj gdje se nalaze tvornice najvećih svjetskih proizvođača automobila s kojima su BiH kompanije ugovorile isporuke sjedala, prenosi Glas Srpske.

U analizi vanjskotrgovinske razmjene, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od 5 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Šire tržište, više kupaca

Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje su BiH tvrtke izvezle sjedala vrijedna 189,9 mil. KM, a slijedi Španjolska sa 89,4 mil. KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju su otišla sjedala vrijedna 22,1 mil, KM, navode u Vanjskotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u tom području je Prevent grupa, u vlasništvu obitelji Hastor, koja proizvodi presvlake za autoindustriju. “Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva milijuna kompleta auto presvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su Folksvagen, Ford, Opel, BMW, Nissan, PSA grupa i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španjolske i Turske.

Osim auto presvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih dijelova za autoindustriju, pa se tako godišnje iz Preventa opremi pet milijuna vozila u Europi”, objašnjavaju iz Preventa. Ta BiH kompanija je ove godine ostvarila povećanje izvoza za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

“To je rezultat širenja tržišta i kupaca. Ukupan ostvareni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine iznosi više od 250 milijuna eura”, navode iz Preventa.

Osim sjedala za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i nezanemariv izvoz tapeciranih i sjedala s drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja tromjesečja dosegnula 117,1 mil. maraka, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 mil. maraka.

 

2 milijuna

kompleta presvlaka za automobile proizvede godišnje Prevent

Električna energija je na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveći udjel u BiH izvozu. Od izvoza struje za devet mjeseci je od inozemnih kupaca naplaćeno 337,56 mil. KM, što je za 59 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine.

Proizvodi iz kategorije “obrađeno drvo” zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 mil. KM, čime je na godišnjoj razini ostvaren rast od 4 posto.

Raste izvoz drvnog sektora

“Drvni sektor bilježi stalno povećanje izvoza. Samo obrađeno drvo mjereno po dužini izvezli smo u vrijednosti od 299,2 mil. KM, a najviše u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Švicarsku.

Naš najvažniji resurs su šume i treba ga iskoristiti te stvoriti prilike za drvnu industriju”, objašnjavaju iz Vanjskotrgovinske komore. Kada je riječ o uvozu, najviše je potrošeno za proizvode iz kategorije naftnih ulja, čak 696,44 mil. KM. Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 mil. KM i sirova nafta sa 389,18 mil. KM.

 

21 milijardu

kuna iznosio je vanjskotrg-govinski deficit BiH u prva tri tromjesečja 2018.

Vrijednost ukupne robne razmjene BiH s inozemstvom u prvih devet mjeseci iznosila je 21,40 milijardi KM. Na uvoz otpada 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM. Deficit je na kraju rujna iznosio 5,21 milijardu KM (oko 20,8 mlrd. kuna). 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve