Preuzimanja u devet mjeseci dosegla 3,2 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2015. u 22:00
Warren Buffett za 32,5 milijarde dolara kupio je Precision Castparts/REUTERS

Gledano po regijama, najviši skok spajanja i preuzimanja bilježi se u Aziji gdje je vrijednost skočila 58 posto na 773 milijardi dolara.

Vrijednost spajanja i preuzimanja u trećem je tromjesečju dosegla bilijun dolara, pa je ova godina na najboljem putu do potuče sve rekorde. U tri tromjesečja koja su iza nas ukupna vrijednost sklopljenih preuzimanja dosegla je 3,17 bilijuna dolara što je 32 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Gledano po regijama, kompanije se najviše kupuju u Aziji i Sjevernoj Americi. Azija drži primat s eksplozivnim godišnjim rastom od 58 posto na 773 milijarde dolara. Na američkom kontinentu spajanja i preuzimanja porasla su 48 posto na 1,5 bilijuna dolara. U odnosu na ove dvije regije, europski rast od svega šest posto na 671 milijardi dolara izgleda smiješno. Međutim, aktivnost spajanja i preuzimanja na Starom je kontinentu najviša od 2008. godine.

 

1,5bilijuna

dolara iznosi vrijednost ovogodišnjih američkih preuzimanja

Fantastična godina, ali…
Prednost Europe je određen broj država s niskim korporativnim porezima, oslabljeni euro te stabilnije ekonomsko okružje. Sve to Europu čini poželjnim područjem za kupnju kompanija. "Prije pet godina Europa je plašila svakoga, ali je sada s time gotovo. Tržište je otvoreno i vrlo je malo protekcionizma", ocjenjuje Severin Brizay, voditelj spajanja i preuzimanja za Europu, Bliski istok i Afriku u švicarskoj banci UBS. Anu Aiyengar, direktorica sektora spajanja i preuzimanja za Sjevernu Ameriku u banci JP Morgan, kaže kako će kupovina tvrtki na tom kontinentu zasigurno ove godine premašiti rekordnu 2007. godinu. "Ovo je fantastična godina, ali nesigurnosti na burzama utječu na neke transakcije", kaže Aiyengar za Financial Times.

Eksplozija megaspajanja
Što se tiče interesantnih detalja za treći kvartal, vrijedi spomentu kako je prekogranična aktivnost – kupac iz jedne, a ciljna tvrtka iz druge države – na najvišoj kvartalnoj razini ikad. S vrijednošću od 428 milijardi dolara prekogranična spajanja i preuzimanja sudjeluju s 42 posto u ukupnoj vrijednosti. Na razini cijele godine posebno je znakovit broj velikih preuzimanja, vrednijih od pet milijardi dolara. U dosadašnjem dijelu godine takvih je transakcija bilo 96, što je gotovo polovina svih sklopljenih transakcija.

Iako su tijekom ove godine spajanja zabilježena u gotovo svim sektorima, od proizvodnje cementa, preko kablova do proizvođača umjetnih gnojiva, dva se sektora ipak izdvajaju. To su energetika i farmaceutika. Vrijednost spajanja u ova dva sektora čine trećinu svih spajanja u dosadašnjem dijelu godine. Gledano pojedinačno, vrijednost u energetskom sektoru dosegla je 475 milijardi dolara, a u farmaceutskom 460 milijardi dolara. U odnosu na prošlu godine, vrijednost energetskih spajanja viša je za 23 posto, a farmaceutskih za 14 posto. Analitičari ocjenjuju kako je val spajanja u energetskom sektoru potaknut niskim cijenama nafte i plina što prisiljava kompanije da kroz kupnju ojačaju svoju poziciju.

Farmacija će usporiti
Farmaceute na kupnju konkurencije motivira potreba za rastom koji će biti snažniji od sporog, organskog rasta, želja za daljnjim uštedama na troškovnoj strani te vrlo pozitivna percepcija spajanja u tom sektoru u proteklih nekoliko godina. Iako većina bankara za FT ocjenjuje kako očekuju još transakcija u tom sektoru, sve su glasnija razmišljanja kako će spajanja sljedeće godine vrlo vjerojatno usporiti. Od pojedinačnih slučajeva koji su obilježili kvartal treba izdvojiti kupnju američke metalske industrije Precision Castparts koju je za 32,5 milijarde dolara preuzeo Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta (84). To je ujedno bilo i njegovo najveće preuzimanje u karijeri.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close