Prestaje li nakon 133 god. otkup duhana u Hercegovini?!

Autor: Agencija VLM , 22. studeni 2013. u 11:06
Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Pod uvjetima kakvi su trenutačno, otkup je postao nemoguć.

Hoće li nakon 133 godine u federalnom dijelu Hercegovine prestati otkup duhana, znat će se u ponedjeljak poslije sjednice nadzornog odbora Dioničkog društva za otkup i obradu duhana, odnosno Duhanske stanice Stolac.

Podsjećamo, od uvođenja monopola na duhan u BiH od austrougarske uprave u travnju 1880., skoro redovito čak i u vrijeme tri rata, s početkom studenoga, počinjao bi otkup duhana u Hercegovini. Međutim, ove godine otkup ne samo da nije počeo nego su za to i mali izgledi. Kako smo doznali od Pere Raguža, direktora Duhanske stanice u Stocu, o eventualnom otkupu duhana, konačnu odluku donijet će nadzorni odbor tog dioničkog društva.

– Pod uvjetima kakvi su trenutačno, otkup je postao nemoguć, kaže Raguž ističući da ni prošle godine otkupljeni duhan proizvođačima nije u cijelosti isplaćen. Direktor Raguž kao limitirajuće za nastavak 133 godine starog sezonskog posla, navodi nemogućnost pravodobne isplate otkupljenog duhana, nesigurnu isplatu poticaja, cijenu, kao i niz drugih razloga koji su ovu proizvodnju na tradicionalan način učinili neisplativom. Neke duhanske stanice, primjerice, Mostar i Široki Brijeg, s otkupom su prestale tijekom rata. Nešto kasnije, vrata su zatvorile duhanske stanice u Čapljini i Ljubuškom, dok su u zadnjih pet godina s radom prestala otkupna poduzeća u Čitluku, pa Grudama.

Najduže se održala Duhanska stanica u Stocu, ali je izgleda i njoj došao kraj. U međuvremenu BiH se od izvoznika pretvorila u velikog uvoznika duhana i duhanskih prerađevina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Popušili su otkup duhana.

New Report

Close