Prepolovljene dobiti Exxona i Chevrona

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2015. u 21:59
Dobit pala na 4,2 mlrd. dolara/Reuters

Unatoč oštrom padu, rezultati najvećih američkih naftaša bolji od očekivanja.

Zbog pada cijena nafte za više od 50 posto u proteklih godinu dana, američki naftni divovi Exxon i Chevron zabilježili su u trećem tromjesečju oštar pad dobiti.

Dobit ExxonMobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u trećem tromjesečju za 47 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,1 milijardi dolara. Posljedica je to pada cijena nafte na svjetskim tržištima za više od 50 posto zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, prvenstveno kineskog. S druge strane, dobit kompanije od prerade nafte gotovo se udvostručila, dosegnuvši dvije milijarde dolara.

Naime, zbog pada cijena "crnog zlata", sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva. Unatoč padu zarade, Exxon je u poslovnom izvješće poručio da neće smanjivati investicije u ovoj godini niti ima potrebe za restrukturiranjem. S druge strane, drugi po veličini američki proizvođač Chevron najavio je smanjenje investicija za četvrtinu i ukidanje oko 10 posto radnih mjesta. Chevron je izvijestio kako je u proteklom kvartalu zabilježio dobit od 2,04 milijarde dolara, dok je lani u istom lanjskom razdoblju ostvario zaradu od 5,6 milijardi dolara. No, rezultati i Exxona i Chevrona bolji su nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Komentirajte prvi

New Report

Close