Preokret u Italiji: Bersani vratio mandat Napolitanu

Autor: Agencija VLM , 28. ožujak 2013. u 19:55
Pier Luigi Bersani (Epa)

Napolitano će sada ponovno otvoriti konzultacije s parlamentarnim strankama kako bi našao novog mandatara. Ima i pretpostavki kako bi se mogla stvoriti neka vrstom prijelazne vlade

– Čelnik lijevog centar Pier Luigi Bersani vratio je u četvrtak navečer mandat predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu. Bersani nije uspio pridobiti glasove u parlamentu s kojima bi mu bila zajamčeno izglasavanje povjerenja vladi koju je namjeravao formirati. 

Napolitano je prošlog tjedna povjerio Bersaniju mandat pošto je lijevi centar dobio najviše glasova na parlamentarnim izborima 24. i 25. veljače. No, lijevi centar ima većinu u Zastupničkom domu, ali ne i u Senatu. Bersani je držao kako će neki senatori izvan koalicije lijevog centra ipak poduprijeti njegovu vladu. Nakon jednotjednih konzultacija, Bersani je vidio da ne može biti siguran u prolaz u Senatu i odustao je od sastavljanja vlade.

Napolitano će sada ponovno otvoriti konzultacije s parlamentarnim strankama kako bi našao novog mandatara. Ima i pretpostavki kako bi se mogla stvoriti neka vrstom prijelazne vlade koja ne bi imala političko obilježje, jer ni lijevi centar ne žele koalicijsku vladu s pokretom Narod sloboda Silvije Berlusconija, a ni obrnuto. Istodobno Pokret pet zvijezda (M5S) bivšeg komičara Beppea Grilla ne želi ni jednoj stranci dati svoju potporu, već kažu kako žele oni vladati. Kriza na talijanskoj političkoj pozornici će potrajati, a to će imati posljedica i na ekonomsku situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close