Preoblikovanje vojne industrije Amerike

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2019. u 22:00
Uz krstareće rakete Tomahawk, Raytheon je najpoznatiji kao proizvođač protuzračnog sustava Patriot/REUTERS

Spajanje je procijenjeno na 121 milijardu dolara što je najveće povezivanje ikada u obrambenom sektoru.

Američke kompanije Raytheon i United Technologies dogovorile su spajanje svojih poslovanja sa zrakoplovnim sustavima što je najveće povezivanje u sektoru obrambene industrije svih vremena.

Spajanje je vrijedno 121 milijardu dolara, a dogovor predviđa da Raytheonovi dioničari dobiju 2,3348 dionica nove kompaniju za jednu Raytheonovu.

Dioničari United Technologiesa imat će udjel od 57 posto u novoj kompaniji dok će ostatak pripasti Raytheonovim vlasnicima. Njegov izvršni direktor Tom Kennedy postat će izvršni predsjednik dok će čelnik United Technologiesa Greg Hayes biti za izvršnim kormilom.

Spajanje će preoblikovati poslovno okružje američkog obrambenog sektora. Naime, United Technologies prvenstveno opskrbljuje proizvođače komercijalnih zrakoplova s elektronikom te komunikacijskom i drugom opremom.

Raytheon s druge strane većinom isporučuje američkoj vojsci borbene zrakoplove i raketne sustave, a najpoznatiji su mu proizvodi protuzračni sustav Patriot te krstareće rakete Tomahawk.

Iako američki vojni dobavljači računaju na povećanje potrošnje za oružje, činjenica je da Pentagon prognozira usporavanje vojne potrošnje nakon početnog rasta u mandatu predsjednika Trumpa.

U novoj kompaniji taj bi pad trebalo amortizirati poslovanje s putničkim zrakoplovstvom. Povezivanje će biti dovršeno za godinu dana, a u tri godine dioničarima će se vratiti između 18 i 20 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close