Preniske otkupne cijene gase proizvodnju malina

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2018. u 21:59
Otkupna cijena je oko 8 kuna po kilogramu, a za rentabilnu proizvodnju trebala bi biti 12 kuna/Ivica Galović/PIXSELL

Urod će se ove godine prepoloviti u odnosu na 2016. godinu kada je u Unsko-sanskom kantonu ubrano 4000 tona.

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona nalazi se pred gašenjem, a glavni razlog tome je niska otkupna cijena, izjavio je Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza proizvođača bobičastog voća USK-a.

"U ovom trenutku najviša ponuđena otkupna cijena iznosi oko 2 KM (oko 8 kuna) i to je nedovoljno. Na žalost, teško je očekivati povećanje, a rentabilna cijena za proizvođače nikako ne bi trebalo biti niža od 3 KM (oko 12 kuna) po kilogramu", izjavio je Mahmutović za Nezavisne novine. Prema njegovim riječima, proizvođači malina na području USK-a mogu računati i na poticaje vlade USK od 46 feninga po kilogramu, ali dodaje kako se ni na taj način ne može dobiti rentabilna cijena.

"S ovakvim cijenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, tako da sve više proizvođača uništava nasade ili se okreće drugoj vrsti poljoprivredne proizvodnje", objasnio je Mahmutović. Proizvođači su, kako tvrdi, ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljivačima koji su na razini cijele BiH postigli jedinstven dogovor zbog postizanja ekstraprofita. Kaže kako su problemi s niskim otkupnim cijenama i proizvodnjom malina počeli prošle godine, kada je ukupan obujam proizvodnje smanjen za 30 posto u odnosu na 2016. godinu.

"Prognoze za ovu godinu nisu nimalo optimistične i očekujem da će se proizvodnja malina prepoloviti u odnosu na razdoblje od prije dvije godine. Tada je proizvedeno rekordnih 4000 tona, a ove godine ako se proizvede pola od toga bit će dobro", rekao je Mahmutović. Malinarstvo je na ovim prostorima od početka pogrešno razvijano, zaključuje Mahmutović, jer se inzistiralo na uzgoju polke, a to je vrsta koja ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline. 

"To je bila politika lokalnih općinskih službi i drugih organizacija koje su surađivale s malinarima. Teško je reći je li to bilo slučajno ili namjerno", kaže Mahmutović. Edis Rasavac, proizvođač malina iz Sanskog Mosta, kaže kako je uništio šest dunuma nasada maline, te da umjesto njih planira podići plantažu višnje. "Proizvodnja malina postala je neisplativa, a proizvođači su na gubitku. Kada platite berače te izmirite druge troškove proizvodnje ne možete ništa zaraditi", tvrdi Rasavac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close