Preminula Margaret Thatcher

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2013. u 13:53
Margaret Thatcher (Foto: Epa)

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u 87. godini života od posljedica moždanog udara, javile su svjetske agencije.

 Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u Londonu u 87. godini života od posljedica moždanog udara, javile su svjetske agencije.

Barunica Thatcher bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je "željeznom lady". Bila je prva žena na tom položaju u Velikoj Britaniji, kao i osoba koja je u najduljem kontinuiranom razdoblju obavljala dužnost čelnika britanske vlade još od početka 19. stoljeća.

"S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara", rekao je njezin glasnogovornik Tim Bell.

Tijekom tri mandata – a izabirana je uzastopce 1979., 1983. i 1987. – srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije. Dala je ostavku zbog nepopularne politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila "veliki vođa". "Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku", rekao je Cameron u poruci.

Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.

Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena je počasnom građankom grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta "za izvanredan doprinos društvenim znanostima u polju pravnih i političkih znanosti, napose međunarodnih odnosa, te za državničko, diplomatsko i drugo javno djelovanje kojim je uvelike pridonijela prepoznavanju hrvatske znanosti i kulture u suvremenom međunarodnom okružju te razvoju suradnje između Republike Hrvatske i Velike Britanije"

Komentari (4)
Pogledajte sve


Da, svima se može puno toga prigovoriti, ali je M.T. bar odabrala smjer i odgovornost koja dolazi sa odabirom.

Najgore je kad političari stalno okrivljuju vlast prije sebe ili koje god aveti kako bi prikrili svoju nesposobnost.

Bila je borbena za svoj narod, to se cijeni.

Kako sam i rekao, imala je “guts” i prihvatila odgovornost. To je ono sto nema apsolutno nitko ovdje. Takodjer, priznavala je istinu i nakon suocavanja s problemom pokusala rijesiti isti. Da, mozda je ucinila neke lose stvari, ali bila je dosljedna i nije trazila alibi kao svi ovdje.

Mislim da se ona zalagala za nasu slobodu i raspad Jugoslavije, tj naoruzavanja HR i Slovenije da se mozemo braniti, i to prije mnogih drugih, unatoc tome sto nam britanska politika nije bila uvijek sklona.

Da, svima se može puno toga prigovoriti, ali je M.T. bar odabrala smjer i odgovornost koja dolazi sa odabirom.

Najgore je kad političari stalno okrivljuju vlast prije sebe ili koje god aveti kako bi prikrili svoju nesposobnost.

Bila je borbena za svoj narod, to se cijeni.

Iako se njoj mnogo prigovaralo, dio reformi koje je provela omogucili su jedan od naduljih perioda ekonomskog rasta i oporavka UK. Naravno, nista preko noci. Od kasnih 90ih do ove krize Britanija je uzivala stope rasta i preko 3% godisnje. Laburisti koji su dosli kasniej uzivali su i plodove njenog rada, to je nepobitno.

Nista nije crno bijelo. U svakom slucaju, ona ja imala “guts”, 10000 puta vise nego svi politicari zajedno ikada ovdje. Mi i dalje zivimo u lazima, laznim obecanjima, i “sukobu rada i kapitala” te drugim poluizmisljenim marksistickim tezama, koje nam serviraju potpuno ekonomski neuki ljudi.

Dobar start bi bio da se narodu prizna istina, za pocetak. A ta istina je da je kriza u HR ustvari permanentna, a ne trenutna.

The kind people
Have a wonderful dream
Margaret On The Guillotine
Cause people like you
Make me feel so tired
When will you die ?
When will you die ?
When will you die ?
When will you die ?
When will you die ?

And people like you
Make me feel so old inside
Please die

And kind people
Do not shelter this dream
Make it real
Make the dream real
Make the dream real
Make it real
Make the dream real

morrissey

New Report

Close