Preko Trumpa do robe iz Kine

Iz Kine dolazi 90 posto uvoza u Sjevernu Koreju/REUTERS Iz Kine dolazi 90 posto uvoza u Sjevernu Koreju/REUTERS

Kineski model tranzicije u tržišno gospodarstvo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz stabilnost.

Povijesni susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una koji danas počinje u Singapuru na ekonomskom planu za sjevernokorejsku stranu prije svega znači potencijalnu obnovu suradnje s Kinom, a ne sa Zapadom.

Prema tvrdnjama znanstvenika i ekonomista, unatoč američkim najavama da bi Sjeverna Koreja mogla profitirati od investicija ako odustane od nuklearnog arsenala, Kina i njezin ekonomski model državnog kapitalizma bit će motor moguće gospodarske transformacije najizoliranije države svijeta, prenosi Reuters.

"Kim razgovara s Trumpom jer mu treba američko ukidanje sankcija. Nakon toga svi će naslovi biti o Kimu i Xi Jinpingu", ističe Jeon Kyong-man, ekonomist Instituta korejske integracije. Kina je najvažniji sjevernokorejski saveznik i vanjskotrgovinski partner.

Od 2011. kada je Kim Jong Un dospio na vlast, važnost trgovine s azijskim divom još je veća. Naime, Kina trenutno sudjeluje s više od 90 posto u trgovinskoj razmjeni Sjeverne Koreje.

Kineski model tranzicije s planske privrede u tržišno gospodarstvo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, tvrdi Zhang Anyuan, glavni ekonomist u pekinškom Dongxing Securitiesu.

"Uzevši u obzir zemljopisni položaj, ekonomski sustav, veličinu tržišta i razinu ekonomskog razvoja, kinesko-korejska ekonomska suradnja ima prednosti koje su nezamjenjive", kaže Zhang. Adam Cathcart, stručnjak za kinesko-korejske odnose na sveučilištu Leeds smatra da će ekonomska liberalizacija biti spora jer će režim biti oprezan spram političkih rizika.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve