Preko Luke Kopar 30% više vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2018. u 21:59
Foto: Thinkstock

Riječ je o nastavku prošlogodišnjih dobrih trendova kada je preko Kopra prešlo 19,49 milijuna tona suhog tereta od čega 741 tisuća automobila, ali i 30 posto boljem početku godine u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Preko Kopra, najveće slovenske luke i jednog pomorskih mostova između Dalekog istoka i Europe, u prvom kvartalu 2018. godine isporučeno je više 200 tisuća vozila, piše Delo.

Riječ je o nastavku prošlogodišnjih dobrih trendova kada je preko Kopra prešlo 19,49 milijuna tona suhog tereta od čega 741 tisuća automobila, ali i 30 posto boljem početku godine u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Na europsko je tlo preko 25 pristaništa 2017. godine prebačeno više od 16 milijuna automobila, pri čemu Luka Kopar bilježi najveći rast. Sada se ondje sustavno radi na izgradnji novog Ro-Ro veza u trećem bazenu (pristaništa dizajnirana za pretovar kotrljajućeg tereta kao što su automobili) koji bi trebao biti dovršen do 2019. godine. U dobrim rezultatima dio zasluga ima i otvaranje izravne linijske veze 2015. godine koja je omogućila uvoz automobila iz Južne Koreje, Japana i Turske odakle dolaze automobili nekolicine najpoznatijih imena te industrije.

No, rekordi se u Luci Kopar ruše i u drugim segmentima, pa je tako u ožujku pretovareno 92 tisuće TEU-a kontejnera, odnosno zabilježen je rekordni volumen svih dobara, pri čemu je promet kontejnerima rastao pet posto, opći teret sedam posto uz neto prihode od 55,5 milijuna eura ili šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pad prometa od 14 posto zabilježen je jedino u transportu tekućih tereta. amfg

Komentirajte prvi

New Report

Close