Preko Balkana se godišnje prokrijumčari najmanje 60 tona heroina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 17:21
Ilustracija (Foto: Nino Strmotić/PIXSELL)

Fedotov je upozorio kako je BiH suočena i s rastućim problemom korupcije te je pozvao da se i na tom planu učini više.

Ujedinjeni narodi očekuju od Bosne i Hercegovine jačanje borbe protiv ilegalne trgovine drogom, a to je zadaća i za sve druge države regije s obzirom da preko Balkana prolazi jedan od glavnih pravaca krijumčarenja narkotika podrijetlom iz Afganistana, upozorio je u petak u Sarajevu podtajnik UN Juri Fedotov, ujedno ravnatelj UN-ova Ureda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

"Najmanje 60 tona heroina godišnje prolazi rutom preko Balkana iz Afganistana", kazao je Fedotov novinarima nakon sastanka s dužnosnicima Ministarstva sigurnosti BiH. Ustvrdio je je kako bi se običnim dijeljenjem na države regije došlo do podatka da barem deset tona heroina prođe preko BiH, a njeni policajci zaplijene jedva deset kilograma. Istaknuo je kako međunarodna zajednica očekuje bolje rezultate u borbi protiv trgovine narkoticima pa je UNODC potaknuo poseban program kojim bi se to realiziralo na području jugoistočne Europe u razdoblju od 2012. do 2015. godine, za što će se izdvojiti više od 14 milijuna dolara.

Projekt se odnosi na sprječavanje nedopuštene trgovine drogom i borbu protiv organiziranog kriminala, jačanje integriteta pravosuđa te na skrb o ovisnicima o opojnim drogama. Fedotov je upozorio kako je BiH suočena i s rastućim problemom korupcije te je pozvao da se i na tom planu učini više.

Komentirajte prvi

New Report

Close