Pregovori o TTIP-u su propali: "Mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima"

Foto: Reuters Foto: Reuters

Najveći problem su i dalje privatni arbitražni sudovi u slučaju sporova sa stranim ulagačima na čemu inzistira američka strana.

Njemački ministar gospodarstva, vicekancelar i predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel je u razgovoru za javni servis ZDF pregovore Europske unije i SAD-a o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP) proglasio propalima.

"Pregovori s SAD-om su de facto propali jer mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima“, rekao je Gabriel u razgovoru za ZDF koji će u cijelosti biti prikazan u nedjelju navečer.
 
Najveći problem su i dalje privatni arbitražni sudovi u slučaju sporova sa stranim ulagačima na čemu inzistira američka strana. Europske strana, u čemu prednjači njemačka vlada, oštro odbacuje uvođenje ovih specijalnih sudova i zahtjeva jurisdikciju postojećih trgovinskih sudova.
 
Gabriel je istodobno, nasuprot stavu jednog dijela svoje stranke, obranio sličan sporazum o kojem Europska unije trenutno pregovara s Kanadom (CETA).
 
"Rasprava je postala teška u onom trenutku kada se CETA-u i TTIP počelo bacati u isti koš", rekao je Gabriel.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve