Pregovori o TTIP-u nastavljeni u Bruxellesu

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2016. u 21:59
EK je pod pritiskom da prekine pregovore/REUTERS

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström susrela se s američkim trgovinskim izaslanikom Michaelom Fromanom.

Pregovori između Europe i SAD-a o kontroverznom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) nastavljeni su u četvrtak, iako su u drugom planu zbog ratifikacije sporazuma s Kanadom.

Povjerenica za trgovinu Europske komisije Cecilia Malmström u Bruxellesu se susrela sa američkim trgovinskim izaslanikom Michaelom Fromanom. "TTIP je već mjesecima u zastoju, a sastanak u četvrtak je vježba spašavanja pregovora za EU i SAD. Politička pažnja u Europi sada je fokusirana na završetak Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA) s Kanadom koji treba biti ratificiran u narednim mjesecima. Iako izaziva manje zabrinutosti javnosti, otvara mnoga ista pitanja oko standarda, vladavine prava i javnih usluga", izjavila je za britanski Guardian Jude Kirton-Darling, članica odbora za trgovinu Europskog parlamenta.

Europska komisija pod sve je većim pritiskom da napusti pregovore o TTIP-u uslijed javnih prosvjeda te skeptičnosti njemačkih i francuskih dužnosnika. Podsjetimo, nedavno je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio kako su pregovori o TTIP-u propali. Entuzijazam za postizanje dogovora ne dijele ni oba kandidata za noovg američkog predsjednika, Hillary Clinton i Donald Trump. Oni tvrde da će američko-europski sporazum o slobodnoj trgovini dovesti do otpuštanja Amerikanaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close