Pregovori o Brexitu počeli u Bruxellesu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Ovaj krug pregovora fokusirat će se na četiri područja – prava državljana, dug, trgovina i irska granica.

Pregovarači iz Velike Britanije i Europske unije, zaduženi za pregovore o Brexitu, sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, objavivši da su spremni “prionuti poslu” u prvom krugu konkretnih pregovora o uvjetima britanskog izlaska iz Europske unije. Ova runda pregovora fokusirat će se na četiri područja – prava državljana; britanskog duga od 60 milijardi eura europskom proračunu; pitanje trgovine te kopnene granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. “Dobro smo počeli prošli mjesec, ali sada ulazimo u bit stvari”, rekao je britanski tajnik za Brexit David Davis novinarima kad ga je u Europskoj komisiji u Bruxellesu pozdravio pregovarač EU-a Michel Barnier.

“Za nas je iznimno važno da sada ostvarimo dobar napredak”, dodao je Davis, koji je prije mjesec dana održao i prvi službeni dan pregovora na kojem je utvrđena njihova agenda, godinu dana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU.

Barnier je rekao kako će pregovarači “sada uroniti u samu srž stvari”. “Moramo razmotriti i usporediti svoje pozicije kako bi postigli dobar napredak”, dodao je Barnier. Obojica pregovarača odbila su daljnje komentare, no Barnier je rekao da će medije izvijestiti u četvrtak nakon što njihovi pregovarački timovi provedu četiri dana u razmatranju cijeloga raspona važnih pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close