Predsjednika Putina brine što su Rusi u dugovima do grla

Autor: Tomislav Pili , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Iznos duga stanovništva dvostruko je veća nego 2014. godine/REUTERS

Tijekom ove godine 29.000 građana podnijelo je zahtjev za osobnim stečajem što je 52 posto više na godišnjoj razini što je primijetio i Kremlj.

Eksplozija kreditiranja proteklih godina polako uzima danak među ruskim građanima – čak svaki treći dužnik ima problema s otplatom u zemlji čije je gospodarstvo opterećeno zapadnim sankcijama.

Prema podacima središnje banke koje prenosi Financial Times, ukupni krediti stanovništvu u proteklih godinu dana porasli su za četvrtinu, na 16 bilijuna rubalja (217,2 milijarde eura).

Rast ove godine 0 posto
To je gotovo dvostruko više nego 2014. godine i uvođenja zapadnih sankcija te pada cijena nafte koji su Rusiju gurnuli u recesiju. Podsjetimo, ruski BDP za prvo polugodište bilježi pad od 0,9 posto, a projekcije središnje banke govore da će za 2019. rast iznositi 0 posto. Iako je zaduženost stanovništva relativno niska prema međunarodnim standardima – tek 17,5 posto BDP-a – otplata kredita je ozbiljan problem za Ruse s nižim plaćama.

 

17,5 posto

BDP-a iznosi zaduženost stanovništva

Prema anketama, trećina Rusa svakog mjeseca muku muči kako pronaći novac za otplatu dugova. To i ne čudi s obzirom da podaci Nacionalne udruge agencija za naplatu dugova pokazuju kako 7 milijuna zaduženih građana zarađuje manje od prosječne plaće koja iznosi 50.000 rubalja što je preračunato 679 eura. Inače, plaće u Rusiji stagniraju već pet godina. Tim dužnicima više od polovice primanja odlazi na otplatu kredita. Otkad je ruski parlament odobrio novi zakon o osobnom stečaju, broj građana koji su podnijeli zahtjev za restrukturiranje dugova skočio je sa 20.000 u 2016. na 44.000 u 2018. godini. Tijekom ove godine još je 29.000 Rusa podnijelo zahtjev za osobni bankrot što je 52 posto više na godišnjoj razini.

Dubinu problema s kojima se suočavaju građani primorani zatražiti osobni stečaj pokazuje primjer Ajuke Cerenova, nekadašnjeg zaposlenika najveće ruske banke Sberbank. Cerenov je dobio otkaz prije tri godine, a u tom trenutku bio je dužan 3,5 milijuna rubalja (47.500 eura). Cerenov je naime od Sberbanka uzeo kredit od 2,5 milijuna rubalja za kupnju stana, a kako njegova plaća od 40.000 rubalja nije bila dovoljna za životne potrebe nakon otplate, uzeo je od druge banke još 250.000 rubalja gotovinskog kredita.

Guranje u tešku situaciju
Danas Cerenov ima stambeni i četiri gotovinska kredita, a novca za otplatu nema. Izbora osim otvaranja osobnog stečaja nije imao. Rast osobnih stečajeva primijetio je i predsjednik Vladimir Putin koji je prošloga tjedna kazao šefu VTB banke Andreju Kostinu kako "banke ne bi trebale građane gurati u tešku situaciju".

Zanimljivo je da podaci o kvaliteti kreditnog portfelja ruskih banaka pokazuju da je otplata kredita i dalje sasvim zadovoljavajuća. Štoviše, prema sudu guvernerke Elvire Nabiuline kreditno tržište nije "pregrijano". Ipak, iz središnje banke izjavili su za FT kako su se stope rasta kredita posljednjih mjeseci stabilizirale, ali su i dalje na "visokim razinama". Bankovni regulator stoga namjerava u listopadu uvesti bankama pravilo o provjeri klijentovih postojećih zaduženja prije odobrenja kredita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close