Predlaže se nova skala energetske učinkovitosti za kućanske aparate

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2016. u 11:16
Foto: Thinkstock

Većina aparata na tržištu trenutno zadovoljava zahtjeve “razreda A”, uvjeti postavljeni 2010. godine, tako da je sve više pluseva (A+, A++, A+++).

Nova, stroža, A do G skala koja pokazuje energetsku učinkovitost kućanskih aparata trebala bi se uvesti kako bi se išlo u korak s tehnološkim napretkom, rekli su zastupnici u Europskom parlamentu, glasujući u srijedu o prijedlogu Komisije. Većina aparata na tržištu trenutno zadovoljava zahtjeve “razreda A”, uvjeti postavljeni 2010. godine, tako da je sve više pluseva (A+, A++, A+++) dodano, kažu zastupnici, koji tvrde da će postavljanje oštrijih zahtjeva stvoriti poticaje za poboljšanje energetske učinkovitosti.

“Kako bi razredi od A do G bili homogeni trebale bi se uvesti “oznake s promijenjenom vrijednošću za postojeće skupine proizvoda”, stoji u izmijenjenom tekstu. Svaka buduća izmjena treba biti s ciljem da bude valjana najmanje deset godina i treba se aktivirati kad 25% proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije bude svrstano u najviši razred energetske učinkovitosti odnosno razred A ili kad 50% proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije bude svrstano u dva najviša razreda energetske učinkovitosti odnosno razrede A i B.

Kad je riječ o uvođenju oznake ili promjeni njezine vrijednosti, razred A, (i u skupinama proizvoda koje pokazuje brzi tehnološki napredak, razredi A i B) mora biti prazan na početku, kažu zastupnici Europskog parlamenta.

Kada razredi F i G nisu dozvoljeni za određene grupe proizvoda, trebaju se prikazivati sivom bojom na oznaci, a standardni spektar boja oznake od tamnozelene do crvene zadržavaju razredi od A do E, dodali su.

Informacije o energetskoj učinkovitosti na etiketama i oglasima

Oznake bi trebale sadržavati informacije o razredu energetske učinkovitosti dotičnog modela proizvoda i njegovu apsolutnu potrošnju energije u kWh, na godišnjoj razini ili u nekom drugom vremenskom razdoblju, stoji u tekstu.

Testiranje u stvarnim uvjetima

Metode ispitivanja i okoliš, "kako za dobavljače i tijela za nadzor tržišta, moraju biti što vjerniji uvjetima stvarnog korištenja proizvoda prosječnog potrošača“, kažu zastupnici EP-a istodobno tražeći od Europske komisije da objavi "prijelazne metode Europske unije za mjerenje i izračun u odnosu na zahtjeve za određene proizvode”.

Transparentna usklađenost informacija za korisnike

Zastupnici zagovaraju uspostavu "baze podataka o proizvodima" sastavljenu od web stranice za potrošače s informacijama o svakom proizvodu, te stranice za sukladnost u obliku elektroničke platforme koja podržava aktivnosti nacionalnih tijela za nadzor tržišta s jasno navedenim zahtjevima za pristupačnost i sigurnost, dostupno na jezicima zemalja.

Zakon za oznake energetske učinkovitosti odnosi se na energetski srodne proizvode koji imaju značajan izravan ili neizravan utjecaj na potrošnju energije.

Rabljeni proizvodi i prijevozna sredstva čiji motor ostaje na istoj lokaciji tijekom rada, na primjer dizala, pokretne stepenice i transportne trake su izuzeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close