Poznatom proizvođaču piva prijeti velika kazna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2016. u 08:47
Foto: Thinkstock

Ako se utvrdi da je prekršio europska pravila o zaštiti tržišne utakmice, tvrtka bi mogla biti novčano kažnjena u iznosu od 10 posto svojih globalnih prihoda.

Europski regulatori tržišne utakmice istražit će je li proizvođač piva Anheuser-Busch InBev nezakonito blokirao jeftiniji uvoz vlastitog piva na belgijsko tržište, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Istraga regulatornih vlasti usmjerena je na tvrtke koje žele spriječiti "paralelnu trgovinu", kojom se jeftiniji proizvodi u jednoj zemlji prevoze na prodaju u drugu zemlju.

"AB InBev možda namjerno nastavlja sa strategijom ograničavanja takozvane 'paralelne trgovine' svog piva iz manje skupih zemalja, kao što su Nizozemska i Francuska, na skuplje belgijsko tržište", priopćila je Komisija.

Istraga će biti usredotočena na promjene u ambalaži limenki piva ili boca koje otežavaju prodaju u drugim zemljama te na ograničenja pristupa popustima za trgovce koji nisu iz Belgije kako bi ih se odvratilo da uvoze jeftinije pivo u Belgiju.

Ako se utvrdi da je prekršio europska pravila o zaštiti tržišne utakmice, AB InBev bi mogao biti novčano kažnjen u iznosu od 10 posto svojih globalnih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close