Povratnici ne daju zemlju za ruski rudnik u Ugljeviku

Za početak izvlaštenja 225 parcela čeka se bankarsko jamstvo Za početak izvlaštenja 225 parcela čeka se bankarsko jamstvo

Izvlašteno zemljište vlada RS dodijelit će kompaniji Comsar Energy RS ruskog poduzetnika Rašida Serdarova.

Uprava za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske u Ugljeviku još uvijek nije dobila prijedlog za izvlaštenje zemljišta za potrebe novog rudnika ugljena Ugljevik istok 2 na lokaciji Ugljevik selo i na području još nekoliko ugljevičkih mjesnih zajednica, potvrdio je za portal Capital.ba Obren Radić, voditelj područne jedinice Uprave.

U prvoj fazi planirano je izvlaštenje oko 255 parcela u Ugljevik selu. Prema informacijama koje je Obren Radić dobio u razgovoru s predstavnicima kompanije Comsar Energy RS koja će otvoriti rudnik, da bi se počelo s izvlaštenjem čeka se bankarsko jamstvo.

 

600megavata

snage trebao bi imati treći blok u TE Ugljevik

Odlaganje jalovine 
Plan izvlaštenja za potrebe novog rudnika Ugljevik istok 2 obuhvaća mjesne zajednice Ugljevik selo i Stari Ugljevik, te dijelove bošnjačkih povratničkih mjesnih zajednica Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova. Mještani navedenih sela raspolažu s više od 2760 hektara zemljišta koje bi nakon izvlaštenja trebalo biti ustupljeno na korištenje kompaniji Comsar Energy RS, u kojoj deset posto vlasničkog udjela ima vlada RS, a 90 posto ruski poduzetnik Rašid Serdarov, koji u Ugljeviku, uz rudnik, želi izgraditi i novi blok TE Ugljevik.

Najveći broj izvlaštenih parcela koristit će se za odlaganje jalovine. Vlada RS utvrdila je tzv. opći interes za to područje, pa će se izvlaštenje zemljišta i imovine obavljati u korist vlade RS, tj. izvlašteno zemljište knjižit će se na vladu RS. Koncesijskim ugovorom vlada će izvlašteno zemljište dodijeliti na korištenje kompaniji Comsar Energy RS. Kada je riječ o cijeni izvlaštenog zemljišta, obeštećenje bi bilo usaglašeno s ranijim postupcima izvlaštenja zemljišta za postojeću RiTE Ugljevik. Kada su u pitanju objekti i voćnjaci, koristit će se procjene ovlaštenih vještaka.

'Kolonijalno zaposjedanje'
Međutim, oko 500 povratnika Bošnjaka potpisalo je peticiju upućenu načelniku općine Ugljevik Vasiliju Periću i vladi RS u kojoj traže da se sačuvaju sela u kojima živi oko 2600 osoba. Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini, rekao je za Deutsche Welle da je riječ o kolonijalnom zaposjedanju prirodnih bogatstava. Prve štete osjetili bi mještani okolnih sela, a potom cijela RS. On ne vjeruje da će se izgraditi termoelektrana Ugljevik 3, snage 600 megavata, dvostruko snažnija od postojeće termoelektrane Ugljevik 1.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve