Povratak graničnih kontrola nosi štetu od 110 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2016. u 22:00
Od 26 članica Schengena, njih šest je opet uvelo privremene kontrole granice/REUTERS

Polovica šteta došla bi od pada turizma, oko 40 posto od otežana kretanja radnika, a 12 posto od transporta.

Vraćanje graničnih kontrola među europskim državama koje su u schengenskom sustavu donijelo bi štete od 110 milijardi eura u sljedećih deset godina, izračunao je francuski think-tank France Strategie. Radi se o skupini koja je izravno povezana s uredom francuskog premijera, a prema njihovoj analizi objavljenoj u srijedu pad u prekograničnom turizmu i trgovini umanjio bi europski BDP za 0,8 posto.

Uz euro, schengenski sustav kojim su ukinute granične kontrole među europskim državama najopipljiviji je dokaz europskog ujedinjenja i njegov je središnji dio.  Međutim, od 26 članica Schengena, njih šest je nedavno opet uvelo privremene granične kontrole zbog izbjegličkog i migrantskog vala te sigurnosnih prijetnji. Polovica od 110 milijardi eura štete došla bi od umanjenja turizma, oko 40 posto od utjecaja na prekogranično kretanje radnika, a 12 posto od otežanog transporta roba. Samo za Francusku troškovi bi iznosili između jedne i dvije milijarde eura u kratkom roku te 10 milijardi eura u sljedećih 10 godina, ističe u analizi France Strategie.

 

0,8posto

umanjio bi se europski BDP do 2025. zbog kontrola

Naime, francuski turizam zabilježio bi štete između 500 milijuna eura i milijardu eura, a ekonomski gubitak zbog prekograničnog kretanja radnika iznosio bi 300 milijuna eura. Transport bi bilježio štete do 120 milijuna eura. "Dugoročno, generalizacija stalnih graničnih kontrola bila bi jednaka porezu na trgovinu između članica schengenskog sustava po stopi od tri posto, što bi dovelo do strukturnog pada trgovine između 10 i 20 posto", upozoravaju francuski analitičari.

Službeni Pariz odlučio je uvesti granične kontrole po proglašenju izvanrednog stanja nakon terorističkog napada u Parizu u studenom u kojem je život izgubilo 130 osoba. Najveća europska ekonomija, Njemačka, uvela ih je još lani zbog priljeva izbjeglica. Prema europskoj regulativi, uvođenje kontrola može se produžiti do šest mjeseci ako to odobri Europska komisija. "Trebamo naći efikasniji način kako bi osigurali viši stupanj sigurnosti, ali ne bi trebali dovesti u pitanje principe slobodnog kretanja ljudi i roba", kazao je Jean Pisani-Ferry, čelnik France Strategiea. 

Komentirajte prvi

New Report

Close