Povezivanje ekonomija do snažnijeg rasta fokus je sastanka guvernera EBRD-a u Sarajevu 8. i 9. svibnja

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2019. u 10:55
Foto: Press

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, na Godišnjem sastanku bit će prisutni lideri šest zemalja: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, održat će se u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, 8. i 9. svibnja 2019. godine. Ovogodišnji sastanak okupit će više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre financija, guvernere centralnih banaka, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, što predstavlja nesvakidašnju priliku za razgovore o novim suradnjama i investicijama u Bosnu i Hercegovinu, ali i širu regiju.

Hrvatsku, koja je prema EBRD-u u regiji Središnja Europa i baltičke zemlje, na ovom će ovom važnom skupu predstavljati ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujičić, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te članovi uprava kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Hrvatska je članica EBRD-a od 1993. godine, a koji je do sada podržao 207 projekata s iznosom većim od 3.785 milijuna eura, dok je trenutno aktivno 87 projekata u vrijednosti 924 milijuna eura.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, na Godišnjem sastanku bit će prisutni lideri šest zemalja: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma je “Povezivanje ekonomija za jači rast“, a program foruma obuhvaća širok raspon tema od važnosti za sve regije u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Europi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmjerena i na regionalne teme s fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu.

Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Europska banka za obnovu i razvoj želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Europskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva.“ izjavio je ovom prilikom Enzo Quattrociocche, generalni sekretar EBRD-a.

Nedovojbeno, investicijska konferencija prilika je predstavnicima vlasti i poslovne zajednice za upoznavanje i razmjenu iskustava s respektabilnim imenima iz poslovne zajednice. U fokusu Godišnjeg sastanka će biti i pitanja regionalne klasterizacije, lanci vrijednosti, bolje iskorištavanje novčanih fondova te automatizacija i kibernerizacija malih i srednjih poduzeća.

Važnost ovakve konferencije za ekonomiju Bosne i Hercegovine potvrdio je dr. Dženan Đonlagić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. "Ekonomija Bosne i Hercegovine već izvjesno vrijeme vapi za novim investicijama, odnosno novim investicionim ciklusom potrebnim domaćoj ekonomiji s ciljem dinamiziranja postojeće stope ekonomskog rasta. Drugim riječima, potrebno je povećanje stope ekonomskog rasta sa trenutnih nešto više od tri na pet, šest ili sedam posto godišnje. To bi onda moglo ekonomiji BiH, te u nekom srednjoročnom periodu smanjilo nezaposlenost i odlazak radno sposobnog stanovništva. Stoga, svaki vid investicijskih konferencija, pogotovo u organizaciji jedne značajne međunarodne finansijske institucije kakva je EBRD, pozitivna je stvar", navodi dr. Đonlagić.

Europska banka za obnovu i razvoj do sada je bila značajan investitor u Bosnu i Hercegovinu, čemu svjedoči i činjenica da je uložila 2.3 milijarde eura kroz 155 različitih, uglavnom infrastrukturnih projekata, a do kraja godine će u ekonomiju BiH plasirati oko 300 milijuna eura. Kao međunarodna financijska institucija, EBRD podržava projekte u više od 30 zemalja svijeta, pa je tako prošle godine investirala rekordnih 1.1 milijardu eura u zemlje Zapadnog Balkana.

Komentirajte prvi

New Report

Close