Povećan pritisak na Rusiju

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2018. u 22:00
Na listi se našao i German Gref, prvi čovjek najveće ruske banke Sberbank/REUTERS

Američko ministarstvo financija pobrojalo je 96 biznismena bogatijih od milijardu dolara te 104 viših vladinih dužnosnika.

Američko ministarstvo financija u utorak je objavilo listu 200 ruskih poslovnih ljudi i dužnosnika bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu što se tumači kao uvertira za njihovo sankcioniranje, a što je, naravno, dodatno razgnjevilo Kremlj. Na takozvanoj "listi oligarha" među 96 biznismena nalaze se šefovi dviju najvećih ruskih banaka, German Gref iz Sberbanka te Andrej Kostin, izvršni direktor VTB-a. 

Washingtonska ruka
Od viđenijih imena američko je ministarstvo još navelo Romana Abramoviča te Alekseja Miller, prvog čovjeka plinskog diva Gazproma. "Washingtonska ruka" nije zaobišla ni šefove dva velika metalurška poduzeća, pa se na listi nalazi Oleg Deripaska, suosnivač Rusala – drugog svjetskog proizvođača aluminija – te Aleksej Mordašov, suosnivač Severstala, jednog od najvećih ruskih proizvođača čelika. Među 104 birokrata ministarstvo financija SAD-a uvrstilo je čak i Dmitrija Peskova, glasnogovornika predsjednika Vladimira Putina.

 

0,1 posto

oslabio je tečaj rublje prema dolaru nakon objave liste

Ministarstvo je navelo kako je koristilo "objektivne kriterije" za odabir kandidata za listu, pa su uvršteni svi s neto imovinom većom od milijardu dolara, "bliski ruskom režimu" te službeno označeni kao "viši politički dužnosnici", navodi Bloomberg.  Objava liste dio je zakonskog paketa odobrenog lanjskog kolovoza u Kongresu, a kojim se želi održati američki pritisak na Rusiju zbog anektiranja ukrajinskog poluotoka Krima. Iz Washingtona su poručili kako ulazak na listu ne znači da će se te osobe suočiti sa sankcijama. Međutim, tako ne smatraju prozvani oligarsi i dužnosnici. "Jednostavno su uključili svakoga, sve velike biznismene, sve glavne dužnosnike. Cilj je povećati pritisak na Rusiju i glavne ruske poduzetnike kako bi se destabilizirala politička situacija", komentirao je Vladimir Tihomirov, glavni ekonomist moskovske brokerske kuće BCS Financial Group. 

Utjecaj na izbore
Glasnogovornik Peskov izjavio je kako Trumpova administracija koristi ovu mjeru kako bi utjecala na predsjedničke izbore 18. ožujka na kojima Vladimir Putin traži još jedan mandat nakon već dva desetljeća vladavine.  Podsjetimo, Kremlj je prošlog mjeseca upozorio da bi daljnje produbljivanje sankcija pogoršalo ionako loše rusko-američke odnose. 

Komentirajte prvi

New Report

Close