Potrošnja i izbjeglice jačaju Njemačku

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2015. u 21:59
Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel/REUTERS

Najveće europsko gospodarstvo raslo 0,3 posto u trećem kvartalu.

Povećana osobna potrošnja te javna ulaganja uslijed migrantskog vala anulirali su slabosti u izvozu te osigurali nastavak rasta njemačkog gospodarstva.

Prema podacima Saveznog statističkog ureda objavljenima u utorak, njemački je BDP u trećem tromjesečju ojačao 0,3 posto nakon što je u drugom uvećan za 0,4 posto. Poseban doprinos dala je rastuća osobna potrošnja te izdaci za zbrinjavanje izbjeglica. Naime, rekordna zaposlenost i trend rasta plaća uz stabilne cijene ojačali su povjerenje potrošača, pa je osobna potrošnja rasla 0,6 posto. No, statistički ured posebno naglašava ulogu javne potrošnje koja je ojačala 1,3 posto, najviše od početka 2009. godine.

Uslijed potreba zbrinjavanja i integracije izbjeglica koje neprestano stižu u Njemačku tamošnje pokrajine počele su trošiti milijarde eura na izgradnju i obnovu stambenih zgrada i integracijske tečajeve. Povećana javna potrošnja i u narednim će tromjesečjima poticati rast BDP-a, kaže za Financial Times ekonomist DekaBanka Andreas Schürle, dodavši kako slabašne investicije njemačkih kompanija i dalje predstavljaju problem. "Izvoz je posebno slab. Bez pomoći slabog eura i rasta u razvijenim državama, podaci bi bili još gori", ocijenio je Schürle. Naime, vanjska je trgovina BDP-u pridonijela s 0,4 posto, najmanje u posljednje dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close