Potrebno 700 mil. eura da svi građani BiH dobiju vodu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2019. u 21:59
U brojnim mjesta u FBiH i RS pitka voda još nije dostupna ili je nema dovoljnoMarko Prpić/PIXSELL

Na bosanskohercegovačke javne vodovode priključeno je samo 60% stanovništva, a 30% na kanalizacijske sustave.

BiH je poznata po dobrom hidropotencijalu i to treba koristiti na najbolji način, ali i u Republici Srpskoj i FBiH ima još dosta lokacija na kojima voda nije dostupna građanima ili je nema dovoljno za sve koji su priključeni na postojeće vodovodne sisteme”, rekao je Nenad Đukić iz resornog ministarstva Republike Srpske.

Đukić je dodao da je pitanje financiranja projekata u području voda vrlo bitna stavka i da se tome ozbiljno pristupa u svim vladinim institucijama, prenose Nezavisne novine. “Vodovodne kompanije, uz velike gubitke u sustavima, borbu vode i s financijama zbog nemogućnosti da ulažu iz svojih resursa, pa dolazimo u situaciju da ne mogu obnoviti vodovodnu mrežu i smanjiti gubitke kako bi se osiguralo dovoljno vode”, objašnjava Đukić.

Prema riječima Slaviše Savića, pomoćnika direktora Javne ustanove Vode Srpske, gubici u vodovodnim sustavima dosežu od 30 do 80% vode, što je vrlo loše. Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva, rekao je da je BiH zemlja bogata vodom za piće i da je po tom bogatstvu prva u regiji, a peta u Europi. Boško Kenjić, šef odsjeka za vodne resurse u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, rekao je da se procjenjuje da je potrebno ulaganje veće 700 milijuna eura kako bi svi građani BiH imali pristup zdravoj vodi iz vodovoda.

Damir Mrđen, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara, rekao da je 60% stanovništva priključeno na javne vodovode, 30% na kanalizacijske sustave, a pročišćava se samo 15% korištene vode u BiH.

“Velik je zadatak da se ti postotci znatno povećaju, za što su potrebna velika financijska ulaganja”, zaključio je Mrđen.

Komentirajte prvi

New Report

Close