Posvađana talijanska vlada podiže prinos na obveznice

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2019. u 22:00
Potpredsjednik vlade i čelnik desničarske Lige Matteo Salvini/REUTERS

Nakon najave da bi Italija mogla probiti europska fiskalna ograničenja, prinos na obveznice dosegao je najvišu razinu od ožujka.

Talijanska vlada ovih dana opet trese financijska tržišta najavama da se ipak neće držati dogovorenog proračunskog deficita i tenzijama unutar vladajuće koalicije što pojačava špekulacije da se vladi bliži kraj.

Prinos na talijanske obveznice počeo je primjetnije rasti nakon što je potpredsjednik vlade i lider desničarske Lige, Matteo Salvini, izjavio kako bi Italija mogla probiti europska ograničenja u manjku proračuna.

Neodgovorne izjave
Podsjetimo, nakon višemjesečnog "natezanja" Rim i Brixelles dogovorili su da ovogodišnji deficit neće prijeći 2,04 posto BDP-a. Nakon Salvinijeve izjave prinos na talijanske 10-godišnje obveznice povećan je za više od tri bazna boda, na najvišu razinu od ožujka od 2,77 posto. Kako ocjenjuju strani analitičari, tržište brinu i sve jasnije napukline u vladajućoj koaliciji. Naime, na Salvinijevu izjavu reagirao je drugi potpredsjednik, Luigi Di Maio iz Pokreta 5 zvijezda (M5S).

Optužio je kolegu za neodgovorne izjave što se nadovezalo na prijašnje optužbe o podizanju "društvenih tenzija". Di Maio je pri tome mislio na Salvinijevu protuimigrantsku retoriku koja će kulminirati ovog vikenda velikim okupljanjem u Milanu. Matteu Salviniju na tom prosvjedu pridružit će se i "prva dama" francuske desnice, Marine Le Pen. Špekulacije kako Liga sve manje želi biti u vladi s M5S-om potvrdio je početkom tjedna u razgovoru za javnu televiziju Rai visoki dužnosnik Lige i Salvinijev savjetnik Giancarlo Giorgetti.

On je kazao kako su odnosi između dva stranačka lidera na rubu loma te je najavio mogućnost prijevremenih izbora. Giorgetti je otkrio kako dvojica potpredsjednika vlada ne razgovaraju, već komuniciraju putem službenih dopisa i poruka preko Twittera. "Ako se to nastavi nakon europskih izbora 26. svibnja, bit će neodrživo. Uvjeren sam da postoji drugačiji način suživota i suradnje", kazao je Salvinijev savjetnik. Ipak, Salvini je dan kasnije ublažio Giorgettijeve izjave kazavši za Corriere della Serru kako koalicija još ima "mnogo toga za učiniti" te da nema "alternativne većine" u parlamentu. Na pitanje može li se sadašnja koalicija održati, Salvini je kazao: "Nadam se da može".    

Zamjerke
Što se tiče Liginih zamjerki prema M5S-u, Matteo Salvini nije zaboravio pritisak Luigija Di Maioa da ministar prometa Armando Siri podnese ostavku zbog korupcijskog skandala. Unatoč Salvinijevu protivljenju, premijer Giuseppe Conte otpustio je Sirija 8. svibnja.

Ovoga tjedna Salvini je optužio čelnike M5S-a da se približavaju oporbenoj Demokratskoj stranci lijevog centra. Čelnik Lige je izjavio kako je počeo primjećivati "previše sastanaka između oporbe i M5S-a, previše dogovora".

No, Nicola Zingaretti, odnedavno glavni tajnik Demokratske stranke odbacio je mogućnost ulaska u bilo kakvu koaliciju sa M5S. Uoči europskih izbora  ankete pokazuju da Liga osvaja preko 30 posto glasova i smjenjuje M5S kao najpopularniju stranku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close