Postojnska jama kupuje Certa Holding

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2017. u 12:22
Marjan Batagelj je 2010. uspio kupiti tvrtku Postojnska jama od Istrabenza

Većinski vlasnik i predsjednik Postojnske jame dobit će Hotela Cerkno te tvrtke TIK Kobarid i Eta Cerkno.

Tvrtka Postojnska jama objavila je ponudu za preuzimanje Certa Holdinga. Nude 3,2 eura za dionicu, dok su za akvizicija izdvojili osam milijuna eura vlastitog novca, što je dovoljno za kupovinu cijele kompanije.

Prag preuzimanja postavljen je na 50 posto plus jedna dionica, kojih je ukupno nešto manje od 2,5 milijuna, pišu Primorske Novice. Većinski vlasnik i predsjednik Postojnske jame Marjan Batagelj, preuzimanjem holdinga i kasnijom kupnjom udjela u tvrtki kćeri Certa postat će vlasnik nekoliko tvrtki. To su Hotel Cerkno sa skijaškim centrom, TIK Kobarid, koji proizvodi medicinski pribor i Eta Cerkno, proizvođač elektrotermalnih uređaja. Za Primorske novice Batagelj je rekao da je do ponuđene cijene za dionicu došao na dva načina.

 

3,2

nudi Postojnska jama za dionicu Certa Holdinga

Sporovi oko dividende
"Prvo smo sami izračunali na temelju svih javnih informacija o poslovanju tvrtke Certa Holding, koristeći analize poslovanja i predviđanja poslovanja u budućnosti. Drugi način postavljanja cijene u postupku preuzimanja je i mišljenje neovisnog revizora. Ta je bila nešto niža, ali nismo ispravili cijenu jer smo željeli pošteni stav prema dioničarima", rekao je Batagelj. Knjigovodstvena vrijednost dionice iznosi 6,3 eura, a neki dioničari su je prodali za 0,75 eura. Prema Batagelu, "neodgovorno je za ozbiljne investitore govoriti o knjigovodstvenoj vrijednosti kao osnovi za kupnju dionica".

Marjan i njegova supruga Katja Dolenc Batagelj vlasnici su tvrtke Batagelj & Co osnovane 1990. godine. Marjan ima 55, a njegova supruga 45 posto tvrtke. Njihova imovina 2015. procijenjena je na na 21,1 milijun eura. Godine 2010. Batagelj je uspio kupiti tvrtku Postojnska jama od Istrabenza (74,9%), zajedno s općinskom tvrtkom Postojna Turizem, koja ima 25% udjela. Tvrtka je prodana za 12,4 milijuna eura. Posljednjih se godina povećala prepoznatljivost Postojnske jame, koju posjećuju sve više turista, što se pokazuje i dobrim poslovnim rezultatima. S općinom Postojna kao vlasnikom četvrtine tvrtke Batagelj se redovito spori oko dividende, pišu Finance. 

 

6,3

knjigovodstvena je vrijednost dionice Certa Holdinga

Prilika za mlade ljude
Predsjednik Postojnske jame je objasnio da u Cerkno dolaze raditi, a mladi ljudi u tom kraju Slovenije dobit će priliku za rad i razvoj. Prilika je to i za turistički razvoj Cerkna i gospodarstva preko Ete. U međuvremenu, iz Certe su objavili da su dobili ponudu za preuzimanje Postojnske jame, zbog čega je uprava otkazala za četvrtak sazvanu skupštinu. Uprava Certe će u propisanom roku ponudu razmotriti i dati mišljenje o strateškim planovima ponuditelja i utjecaju na daljnji razvoj tvrtke.

Sebastjan Kerčmar, odvjetnik malih dioničara tvrtke Certa Holdinga, koji imaju 72,1 posto dionica, izjavio je za agenciju STA da nisu toliko iznenađeni objavljivanjem ponude za preuzimanje koliko otkazivanja skupštine. "Prošlogodišnji scenarij se ponavlja, želi se izigrati većinsku volju malih dioničara", rekao je Kerčmar. Naime, neki dioničari ujedinjeni u građanskoj inicijativi Podizanje svijesti Cerkljanske postavljaju fer cijenu dionice na knjigovodstvenu vrijednost od 6,3 eura po dionici.

Prema Kerčmarovim riječima, uprava Certe očito je shvatila da su mali dioničari ponovno ujedinjeni i da imaju većinu glasova, pa su bili zainteresirani da se skupština odgodi. On ocjenjuje da tijela tvrtke ne djeluju. Pita zašto Nadzorni odbor dugo nije upoznao dioničare sa stvarnom vrijednošću dionica i zašto se nagovaralo dioničare na prodaju kada su se dionice prodavale za jedan euro ili manje, a analiza lista Finance pokazala je da vrijede više od šest eura po dionici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close