Postoji nekoliko teorija: Evo zašto u ovoj zemlji birači uvijek glasaju četvrtkom?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. prosinac 2019. u 08:31
Foto: Getty Images

Na prošlim izborima 2017. pravo glasa imalo je 47 milijuna ljudi, a odazvalo ih se 32 milijuna ili 69 posto.

Očekuje se da će oko 30 milijuna od 66 milijuna Britanaca u četvrtak izaći na parlamentarne izbore u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3322 kandidata natječe za zastupničko mjesto.

Oko 50 tisuća biračkih mjesta bit će otvoreno od 7 do 22 sata. Po britanskom većinskom izbornom sustavu, osoba koja u jednom krugu osvoji najviše glasova u izbornoj jedinici postaje njezin predstavnik u parlamentu.

To u praksi znači da se zastupnikom ponekad može postati i s tridesetak posto glasova. Kandidati moraju dati polog od 500 funti koje mogu 'zaboraviti' ako ne osvoje pet posto glasova.

U Engleskoj su 533 izborne jedinice, 59 ih je u Škotskoj, 40 u Walesu i 18 u Sjevernoj Irskoj. Geografske veličine jedinica jako variraju ovisno o tome jesu li u urbanom ili ruralnom području, ali u prosjeku obuhvaćaju 70 tisuća stanovnika.

Na prošlim izborima 2017. pravo glasa imalo je 47 milijuna ljudi, a odazvalo ih se 32 milijuna ili 69 posto. Parlamentarni izbori odvijaju se četvrtkom od 1935. godine, što je sve do 2011. kada je to propisano zakonom, samo bila tradicija.

Sada se po zakonu redovni izbori moraju održati prvog četvrtka u svibnju svake pete godine. Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Britanija od 1923. nije imala izbore u prosincu i moguće je da će odaziv biti manji zbog zime, kraćeg danjeg svjetla i priprema za Božić.

Neki vjeruju da je tradicija izbora četvrtkom krenula zbog toga jer je to bio sajmišni dan u većini gradova pa su ljudi iz udaljenijih područja mogli istovremeno na sajam i na birališta.

Druga popularna teorija kaže da se glasa četvrtkom kako bi se nova vlada imala vremena formirati preko vikenda i biti spremna za posao u ponedjeljak.

A neki, pak, misle da je to zbog toga što se radnicima nadnica nekoć isplaćivala petkom pa bi je imali dovoljno vremena zapiti do četvrtka i na birališta doći potpuno trijezni.

Komentirajte prvi

New Report

Close