‘Postoje pritisci EU na Srbiju zbog uvoza cigareta iz Hrvatske’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2013. u 15:16
Thinkstock

Srbijanski ministar trgovine potvrdio je da iz EU postoje pritisci na Beograd da se riješi problem uvoza cigareta iz Hrvatske.

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da iz Europske unije (EU) postoje pritisci na Beograd da se riješi problem uvoza cigareta iz Hrvatske i da su pregovori u tijeku, piše u subotu beogradsi tisak.

Kako navode Večernje novosti, u Ministarstvu trgovine Srbije kažu da će vladino izaslanstvo idućeg tjedna otputovati u Bruxelles na nastavak pregovora o spornom uvozu hrvatskih cigareta za koji se, ulaskom Hrvatske u EU, više ne bi mogle primjenjivati povlaštene carinske stope kao dok je Hrvatska bila članica sporazuma CEFTA.

"Još ništa nije dogovoreno. Činjenica je da postoje pritisci iz EU da se riješi problem uvoza hrvatskih cigareta, ali pregovori i dalje traju. Do sada naša argumentacija nije bila prihvaćena i šanse da uspijemo nisu baš velike", rekao je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić za Večernje novosti.

Srbija je iz Hrvatske, prema podacima u Beogradu, godišnje uvozila 1.620 do 1.625 tona cigareta po carinskoj stopi od 15 posto, koja važi za zemlje unutar regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA, čija je Hrvatska bila članica do ulaska u EU 1. srpnja. Kako je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto, cigarete rovinjske tvornice duhana u Srbiji bi primjenom te stope postale znatno skuplje, što bi osjetno umanjilo prodaju.

Od Srbije se, prema ranijim saznanjima, iz Bruxellesa traži da pristane na određivanje kvote za uvoz 1.625 tona cigareta godišnje iz Hrvatske po carinskim stopama koje su tri puta niže od carine pri uvozu iz EU, tako da bi i u buduće rovinjska tvrtka TDR na srbijanskom tržištu mnogla prodavati cigarete uz povoljnije carine nego što važe za izvoz iz EU. To je, prema pisanju beogradskog Blica u petak, ponovljeno i tijekom dvodnevnog posjeta povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea Beogradu.

Beogradski tisak i srbijanski dužnosnici ukazuju da bi potencijalni gubitak državnog proračuna u tom bi slučaju bio oko sedam milijuna eura, ali bi šeta za Srbiju mogla biti dvostruka jer domaća duhanska industrija, koju su nakon privatizacije preuzele međunarodne tvrtke, poput British-American Tobacco-a (BAT), prijete zatvaranjem radnih mjesta.

"Hrvatska treba imati iste uvjete kao i ostale zemlje članice EU. Uvijek je imala privilegiran status, ali pošto je sada članica EU, ne može sjediti na dvije stolice. Rješenje bi za njih bilo da TDR otvori ovdje pogon za proizvodnju, zaposli naše radnike i kupi sirovinu od naših proizvođača", ocijenio je savjetnik predsjednika Gospodarske komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković.

On kaže, temeljem dosadašnjih pregovora, da će "kako sada stvari stoje, Hrvatska dobiti porez od 15 posto na uvoz cigareta, ali će iste kvote dobiti i sve ostale članice EU".

"Smatramo da nije dovoljno da nam za uzvrat uvećaju kvotu za izvoz šećera na tržište Unije za samo 1.000 tona. Trenutno je ona 180.000 tona, a mi možemo proizvesti za izvoz i više od 250.000 tona, jer imamo dovoljno obradivih površina”, objašnjava ovaj dužnosnik Gospodarske komore Srbije.

Srbija je, naime, tražila povoljniju izvoznu kvotu za šećer sa sadašnjih 180.000 tona na 220.000 tona, da bi kompenzirala kvotu za cigarete, ali Bruxelles to nije prihvatio nudeći, navodno, povećanje kvote za samo tisuću, umjesto traženih 40.000 tona, dok je izvozna kvota Hrvatske, prema tvrdnjama beogradskih medija, 217.000 tona šećera.

Ravnatelj tvrtke British-American Tobacco za korporacijske i regulatorne poslove za CEFTA regiju Srđan Lazović ne vidi "nijedan opravdan razlog da se pravila prema EU, ustanovljena prije šest godina i uz potporu same Unije, mijenjaju, kao rezultat hrvatskog ili bilo čijeg drugog članstva u EU", pišu Večernje novosti.

"Eventualno uvođenje kvote ne bi važilo isključivo za Hrvatsku, već za EU, a to bi sve multinacionalne kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji, mogle koristiti za uvoz iz svojih tvornica u EU", objašnjava za Večernje novosti Lazović, naglašavajući da za BAT, kao međunarodnu duhansku grupaciju sa 46 tvornica u svijetu "to ne predstavlja problem jer ima više tvornica i u samoj EU koje imaju višak neiskorišćenih kapaciteta".

Istodobno, Lazović pita zašto bi se, "zbog očuvanja postojećh ili otvaranja novih radnih mjesta u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj ili Poljskoj povećavao vanjskotrgovinski deficit Srbije u industriji koja izravno zapošljava 1.700 radnika, a neizravno nekoliko desetina tisuća ljudi".

Večernje novosti pišu da je Adris grupa, koja posjeduje TDR, najveći proizvođač cigareta u regiji sa 60 posto izvoza ukupne proizvodnje, a da joj tu snagu daju upravo tržišta od BiH i Srbije do Makedonije.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele bio je u službenom posjetu u srijedu i četvrtak Beogradu, a njegov je dolazak propraćen i spekulacijama o navodnom lobiranju da Srbija pristane na izmjenu kvota za uvoz cigareta iz Hrvatske. Na tiskovnoj konferenciji ni Fuele niti srbijanski premijer Ivica Dačić, međutim, nisu izravno komentirali navode o spornim kvotama.

Fuele je, prema izvješću agencije Tanjug, rekao da je neophodno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – jer je Hrvatska ulaskom u EU napustila sporazum CEFTA, ali i da se održi "tradicionalni uvoz hrvatske robe u Srbiju". On je naveo da su dodatno potpisani protokoli sa tri države u regiji, ne navodeći koje su to države, te da je to dovelo do približavanja stajališta i bliže konačnom dogovoru.

"To bi trebalo biti na korist hrvatskih izvoznika, ali i građana Srbije", rekao je Fuele.

Dačić je istaknuo interes Srbije da se "izbori za što veće kvote za izvoz šećera. Štefan Fuele u četvrtak je završio dvodnevni službeni posjet Beogradu u povodu započinjanja pregovora Srbije o članstvu u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close