Postavio lažne stranice za internet bankarstvo pa se bacio na krađu identiteta

Autor: Darko Bičak , 10. siječanj 2013. u 16:33
Thinkstock

Prikupio povjerljive podatke, poput brojeva kreditnih kartica i PIN brojeva za račune, za više od tisuću ljudi.

Rumunjski državljanin Dragos Razvan Davidescu (39) osuđen je ovog tjedna na Federalnom sudu u američkom New Havenu, u državi Connecticut, na 48 mjeseci strogog zatvora zbog internetskih prijevara i krađa identiteta.

Kako je izvjestio FBI, Davidescu je tijekom godina prikupio povjerljive podatke, poput brojeva kreditnih kartica i PIN brojeva za račune, za više od tisuću ljudi. Najviše prijevara odnosilo se na postavljanje lažnih stranica za internet bankarstvo, a preko kojih je i izvršena  krađa identiteta.

Prema podacima američkih pravosudnih tijela, krađa se događala između 2004. i 2006. godine, a povjerljivi podaci su ukradeni klijentima: Citibank, Capital One, Bank of America, JP Morgan Chase&Co, Comerca bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo&Co., ali isto tako navode da su bili oštećeni i korisnici eBaya te PayPala. 

Velika istraka FBI-a je 2007. dovela do podizanja optužnice protiv 19 rumunjskih državljana, a 2010. je podignuta optužnica protiv dodatnih 12 okrivljenika – uglavnom nedostupnih američkom pravosuđu. Prva tri okrivljenika su tijekom 2010. izručena iz Bugarske, Kanade i Hrvatske. Tijekom 2011. je došlo do poboljašanja pravne suradnje SAD-a s Rumunjskom te su 2011. zabilježena dodatna izručenja iz te zemlje, između ostalog i Davidesca.

Komentirajte prvi

New Report

Close