Pošta Slovenije postaje vlasnik logističara Intereurope

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2019. u 22:00
Pošta Slovenije za logističku tvrtku iz Kopra platit će 100 mil. eura, zajedno s dugovima

Nakon što konzorcij banaka vjerovnika prekinuo pregovore s britanskom logističkom kompanijom Xpediator.

Pošta Slovenije uskoro će postati novi vlasnik logističke kompanije Intereuropa, piše portal Siol.net. Prema informacijama portala, konzorcij banaka koji posjeduje većinski udio u koparskoj logističkoj kompaniji službeno je podržao prodaju Pošti Slovenije.

Odluku kojom se otvara put stvaranju najveće logističke kompanaije u Sloveniji jednoglasno je prihvatilo šest banaka vjerovnika: SID banka, NLB, Gorenjska banka, NKBM, SKB banka i Banka Intesa Sanpaolo. One imaju 72 posto svih dionica, što im daje 54 posto glasačkih prava.

Pošta Slovenije će, prema saznanjima portala, platiti oko sto milijuna eura, zajedno s dugovima, za većinski paket dionica. Prema posljednjim podacima, Intereuropa je zadužena za 60 milijuna eura. Transakcija bi trebala biti usklađena s Upravom Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja državnim udjelom u Pošti Slovenije, kao i Nadzornim odborom Pošte Slovenije, te mora dobiti suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kao što je poznato, Pošta Slovenije je u finalu utrke za Intereuropu, koja se bavi špedicijom, transportom i skladištenjem, nadvladala britansku logističku kompaniju Xpediator. U prvom krugu, britanska je ponuda bila veća od ponude Pošte Slovenije, ali su zahtijevali da prodavači pregovaraju isključivo s njima. Zbog straha prodavača da će se u daljnjim pregovorima smanjiti cijena, pregovori s Britancima su okončani.

Intereuropa, koja posluje u zemljama regije i u Hrvatskoj, lani je ostvarila neto dobit od 4,7 milijuna eura nakon što su godinu ranije imali nešto manje od 2 milijuna eura neto gubitka. Prihodi od prodaje porasli su za sedam posto na 160,4 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close