Posrnuli bikovi i regulatori srezali spajanja i preuzimanja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 22:00
Niti oštar pad cijena dionica početkom godine nije pogodovao većem broju spajanja i preuzimanja/FOTOLIA

Problem je i što je vrijednost sporazuma o spajanju i preuzimanjima kao udio u globalnom BDP-u oštro porasla i to na 6,2 posto.

Globalne aktivnosti udruživanja i akvizicija oštro su pale u usporedbi s divljim rastom koji je lani rezultirao novim rekordima. Prijašnje intenzivne aktivnosti na planu udruživanja i akvizicija dosegnule su vrhunac 2000. i 2007. godine i prethodile tako velikom valu prodaja dionica koji je potom uslijedio.

Tijekom živahnih aktivnosti na tržištima obično se intenziviraju aktivnosti spajanja i akvizicija zato što kompanije u kupnji vide priliku za rast, prije nego u njegovu kreiranju iznutra. Pritom ih ulagači nagrađuju za preuzimanje rizika. Međutim, u kontekstu slabljenja tržišta 'bikova', kompanije se počinju činiti preskupima i ulagači odustaju od odluke od akvizicija, zbog čega dionice počnu slabiti. Kako pokazuju najnoviji podaci Thomson Reutersa, Vrijednost sporazuma finaliziranih ove godinu u svijetu pala je na 935 milijardi dolara, 22 posto manje nego oko 1200 milijardi koliko je njihova vrijednost iznosila lani do 2. svibnja.  Broj sklopljenih poslova manji je pak za 13 posto jer se u očekivanju rasta kamatnih stopa i novih vladinih propisa udruživanja čine skupljima i rizičnijima.

 

935milijardi

dolara vrijednost je ovogodišnjih spajanja i preuzimanja

Ove je godine propalo i nekoliko velikih sporazuma. Halliburton je odustao od Baker Hughesa, a Pfizer je odustao od preuzimanja Allergana. Oba su sporazuma propala zbog prigovora regulatora. "Uistinu me brine posustajanje aktivnosti spajanja i akvizicija; to sugerira da su tržišni sudionici manje optimistični u pogledu budućnosti i nisu spremni trošiti novac, niti su za razmjenu dionica", kazao je Michael Yoshikami, izvršni direktor Destination Wealth Managementa, tvrtke koja upravlja s 1,5 milijarde dolara imovine. Drugi zabrinjavajući faktor je taj da je ove godine vrijednost sporazuma kao udio u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) oštro porasla, i to na 6,2 posto, nakon što se niz godina kretala blizu ili ispod četiri posto.

U 2007. godini, u vrijeme kada su te aktivnosti bile na vrhuncu, odgovarajući je udio dosegnuo 7,2 posto. Rast američkog BDP-a oštro je usporio u prvom kvartalu, zabilježivši najslabiji rast u dvije godine, a Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je globalne gospodarske prognoze čak četiri puta u godinu dana.  Analitičari također među razlozima usporavanja aktivnosti spajanja i akvizicija izdvajaju oštar pad cijena dionica početkom ove godine, jer u takvim okolnostima dogovor uključenih strana o poštenoj cijeni postaje otežan. Zasićenost može biti i među čimbenicima koji im ne idu u prilog ? 37% rasta vrijednosti tih sporazuma lani, nakon 40% rasta u 2014. godini.

Ukupna vrijednost sporazuma o udruživanju i akvizicija na globalnoga razini lani je dosegnula rekordnih 4530 milijardi dolara, no broj sporazuma, njih gotovo 45.200 bio je slabiji od rekordnih gotovo 46.700 iz 2007. Neke su kompanije požurile sa zaključenjem sporazuma lani pred očekivani rast kamatnih stopa u SAD-u i strožu regulativu. Globalni sporazumi prije toga su rekordnu razinu dosegnuli 2007., kao i većina najznačajnijih tržišta, pred veliku rasprodaju dionica od 2008. do 2009. i najoštriji pad američkog gospodarstava od Velike depresije, Prijašnji rekord bio je 3.400 milijardi iz 2000. godine netom uoči kolapsa dot.com-a.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close