Poslovna izvješća zabrinula ulagače na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 17:52
Ilustracija

Sezona poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje otvorena je ovog tjedna u SAD-u, s tim da su kompanije poput Chevrona i Alcoe razočarale.

Europske dionice blago su oslabile u petak budući da su ulagače zabrinula slaba poslovna izvješća kompanija a pad su ograničila očekivanja tek blage recesije u Europi. Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,1 posto na 5.825 bodova dok je frankfurtski DAX bio na istom postotnom dobitku i iznosio je 7.289 bodova. Pariški CAC ostao je pak gotovo nepromijenjen na 3.412 bodova.
Sezona poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje otvorena je ovog tjedna u Sjedinjenim Državama, s tim da su kompanije poput Chevrona i Alcoe razočarale. Tako je najveći američki proizvođač aluminija zabilježio tromjesečni gubitak i snizio prognozu globalne potražnje za aluminijem zbog usporavanja u Kini.

Analitičari sada u prosjeku očekuju pad dobiti europskih kompanija u ovoj godini za četiri posto. Prije šest mjeseci očekivali su njezin rast za pet posto a sredinom 2011. za oko 13 posto. Neki među njima ipak naglašavaju da situacija i nije tako loša. "Ne očekujemo nikakva velika iznenađenja u sezoni poslovnih izvješća ali primjećujemo da ulagači postaju previše pesimistični u pogledu poslovnih izvješća kompanijavezano za prognoze korporativnih zarada", ističe Robert Parkes iz HSBC Securitiesa. "Naše je mišljenje da će recesija u Europi vjerojatno biti blaga a ne duboka i temeljm toga ne očekujemo urušavanje zarada kompanija", dodao je.

Analitičari također procjenjuju da će Španjolska vjerojatno zatražiti međunarodnu pomoć, ali ističu da je teško procijeniti kada će to učiniti. Očekuju da će vrijednosti europskih dionica u kratkoročnoj perspektivi bkagi oscilirati ali fokus će ipak biti na prinosima na španjolske obveznice državne koji su značajno pali, dodali su. Ključni španjolski burzovni indeks IBEX ojačao je u petak više od ostalih europskih burzovnih indeksa i bio je u plusu 0,4 posto. Prinosi na španjolske državne obveznice spustili su se pak na 5,7 posto, unatoč ovotjednom snižavanju španjolskog kreditnog rejtinga.

Cikličke dionice bile su u petak na dobitku. Tako su dionice banaka u prosjeku porasle 0,5 posto, tehnoloških kompanija za 0,4 posto a osiguravatelja za 0,5 posto. Među pojedinačnim gubitnicima izdvajala se talijanska tvrtka za usluge u naftnom sektoru Saipem cijene čijih su dionica pale 5,1 posto. Tokijski Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,2 posto, na 8.534 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close