Poslodavcima 60 mil. kn za stipendije naučnika

Autor: Stela Lechpammer/VL , 10. rujan 2019. u 22:00
Zagrepčanka Ljiljana Milla za obrt izrade licitara dobila potporu Ministarstva, koje je 71 obrt poduprlo s 3 mil. kuna/ Jurica Galoić/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva pomoglo tradicijske obrte i započelo novu fazu projekta stipendiranja i naukovanja, vrijednu 200 milijuna kuna.

Prije više od 50 godina djed Zagrepčanke Ljiljane Mille pokrenuo je obiteljski obrt proizvodnje licitarskih srca, a ljubav prema tom zanatu prenio je na cijelu obitelj.

Prvo ga je naslijedila kći, a kada je ona prije nekoliko godina otišla u mirovinu, posao je preuzela njegova unuka.  "Licitarska srca su naš najpoznatiji proizvod, ali radimo i medenjake, konjiće, bebice, pisanice… sve su to tradicijski proizvodi koje prodajemo na sajmovima i po tome smo poznati", govori Ljiljana Milla, vlasnica svjećarsko – medičarskog obrta 'Tomica Marica' koji je samo jedan od njih 71 koliko ih je jučer u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dobilo odluke za poticanje tradicijskih i umjetničkih obrta. Podijeljeno je ukupno tri milijuna kuna iz državnog proračuna, pri čemu je svaki obrtnik dobio potpore u rasponu od 20 do 50 tisuća kuna. 

Ručni rad i nove tehnologije
"Jako sam zadovoljna jer smo uspjeli dobiti maksimalan iznos koji ćemo uložiti u poslovanje, neke nove aparate…", objašnjava Milla kojoj je odluku o poticajima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.  Odmah je napomenuo da natječaj ide dalje i da je cilj do kraja godine kroz rebalans osigurati dodatnih milijun kuna.  "Naš je cilj poticanje ručnoga rada jer se znanja i vještine obrtnika trebaju očuvati. Želimo obrtnike potaknuti na uvođenje novih tehnologija i znanja", rekao je ministar te poručio da je odmah jučer otvoren još jedan natječaj na koji se mogu, između ostaloga, prijaviti i obrtnici.

 

85 posto

ukupnog iznosa projekta stipendiranja osigurano je iz fondova EU

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta krenulo je, naime, u novu fazu projekta stipendiranja i naukovanja u sklopu kojeg se dodjeljuju stipendije za učenike strukovnih škola, ali i naknade za gospodarske subjekte, odnosno obrtnike i poduzetnike koji primaju učenike na naukovanje.  "Ove smo godine povećali iznos stipendije za 100 posto.

Dosad su učenici primali 750 kuna mjesečno, a sada se taj iznos penje na 1500 kuna. Također, povećali smo broj učenika koji će dobiti stipendije, a poslodavci će im moći dati i nagradu od 1250 kuna mjesečno. Za poslodavce smo, pak, osigurali 60 milijuna kuna", rekla je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je predstavila projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna.  Od tog je iznosa čak 85 posto financirano sredstvima Europske unije, a projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Upisanih 750 više nego lani
" Važno je reći da se radi o deficitarnim zanimanjima koja su jako atraktivna na tržištu rada", poručio je ministar Josip Aladrović, a iz ministarstva su zaključili kako je dokaz da projekt ima efekt, činjenica da je u srednje strukovne škole ove godine krenulo 750 učenika više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close