Poslodavci stali uz plan za brexit

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2018. u 22:00
Foto: Press Association/PIXSELL

Theresa May traži podršku.

Britanska premijerka Theresa May zatražila je pomoć poslodavaca u podršci njezinom planu za izlazak iz Europske unije kako bi utišala rastuću oporbu unutar vlastite stranke koja joj sprema smjenu. Kako navodi Bloomberg, May se obratila Konfederaciji britanske industrije (CBI) u molbi za podrškom tehničkom nacrtu za brexit, dogovorenom prošlog tjedna s Bruxellesom.

No, May “kuca na otvorena vrata” s obzirom da je dio predstavnika poslovne zajednice već javno podržao plan. Naime, poslovna se zajednica pribojava da bi im kaotični izlazak bez dogovora o budućim odnosima onemogućio ono za što se poslodavci najgorljivije zalažu – dvogodišnje razdoblje prilagodbe. Poslovnoj zajednici plan se sviđa i zbog onoga što zagovornicima brexita najviše smeta: zadržavanje tijesnih ekonomskih veza s Europom u obliku carinske unije.

Carolyn Fairbairn, generalna direktorica CBI-a, izjavila je za Sky News kako bi zastupnici koji namjeravaju u parlamentu glasovati protiv plana premijerke May trebali izaći na teren i razgovorati s predstavnicima poslovne zajednice u svojim biračkim jedinicama. U ponedjeljak se oglasio i glavni europski pregovarač Michel Barnier prijedlogom koji također ide na ruku poslovnoj zajednici, ali će dodatno razgnjeviti oponente premijerke May. Barnier predlaže da se tranzicijsko razdoblje za Veliku Britaniju produži do kraja 2022. godine. U tom bi razdoblju, piše Financial Times, bilo omogućeno slobodno kretanje ljudi u Ujedinjeno Kraljevstvo, a vlada u Londonu bi nastavila sa uplatama u europski proračun. Podsjetimo, razdoblje tranzicije najveća je nepoznanica u planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close