‘Posjet Milanovića Beogradu rezultat je utjecaja EU’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2013. u 09:02
Zoran Milanović (Epa)

Posjet Milanovića Srbiji rezultat je utjecaja Europske unije, a ne iskrene želje jedne i druge strane, ali je značajan za daljnji razvoj odnosa dviju držav

 Posjet predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića Srbiji rezultat je utjecaja Europske unije, a ne iskrene želje jedne i druge strane, ali je značajan za daljnji razvoj odnosa dviju država, ocijenili su analitičari u Beogradu u povodu susreta predsjednika vlada Srbije i Hrvatske u srijedu.

Nekadašnji srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević prokomentirao je posjet Milanovića kao "zatopljavanje" među dviju državama od kojega u ovome razdoblju odnosa ne treba previše očekivati. "Još će desetljeće ili dva odnosi (Srbije i Hrvatske) prolaziti kroz fazu toplo-hladno, ovisno o političkim događajima", osijenio je Pribićević u izjavi agenciji Tanjug.

Pribićević drži da treba još dosta vremena dok Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske, jer prema njegovim riječima "danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Bruxellesu" i zbog toga je velikoj mjeri zapostavljena njihova suradnja. "I ova dostignuta razina u većoj je mjeri rezultat pristiska EU, nego iskrene želje bilo s jedne ili druge strane", ocijenio je Pribićević.

Istodobno, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu i nekadašnji veleposlanik u Parizu Predrag Simić vjeruje da posjet predsjednika hrvatske vlade Srbiji znači kraj polugodišnjem zahlađenju odnosa, započetog nakon izbora u Srbiji sredinom 2012. godine. "Zamrznuti odnosi nisu imali podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova, već u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim osobama", rekao je Simić.

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić potvrdio je da će glavne teme razgovora s Milanovićem biti suradnja u susjedstvu, te suradnja Beograda i Zagreba i potpora na putu europskih integracija, izvjestila je u večernjem dnevniku Radio-televizija Srbije. Milanović će u srijedu u Beogradu razgovarati samo s Dačićem, a posjet Srbiji bit će realiziran na prijedlog hrvatskog premijera, izvjestila je srbijanska državna televizija.

Komentirajte prvi

New Report

Close