Portugalac favorit za šefa Euroskupine

Autor: Tomislav Pili , 30. studeni 2017. u 22:00
Mário Centeno ministar je od kraja 2015./REUTERS

Najveće šanse za predsjedanje zemljama koje su uvele euro ima Mário Centeno.

Portugalski ministar financija Mário Centeno (50) favorit je u izboru za novoga predsjednika Euroskupine koju čine države koje su uvele euro.

Kako doznaje Financial Times, lideri Italije, Portugala, Francuske i Njemačke susreli su se na marginama summita Europske unije i Afričke unije koji se održao u Abidjanu u Obali Bjelokosti kako bi raspravili pitanje novog čelnika neformalnog foruma članica eurozone. Kako tvrde upućeni diplomatski izvori, kandidatura Márija Centena – ekonomista školovanog na Harvardu – dobila je prednost pred talijanskim ministrom financija Pier Carlom Padoanom.

Njemu, navodno, ne ide u prilog što će se na proljeće održati parlamentarni izbori u Italiji, pa nije sigurno da će Padoan zadržati poziciju glavnog talijanskog rizničara. Rok za slanje službenih kandidatura istekao je jučer u podne. Službeni popis kandidata bit će objavljen danas, a u ponedjeljak će 19 ministara financija tajnim glasovanjem izabrati nasljednika nizozemskom ministru Jeroenu Dijsselbloemu.

Osim Centena i Padoana, očekuje se da će za kandidaturu podnijeti još i slovački ministar Peter Kažimir te luksemburški i latvijski predstavnik. Mário Centeno ministar je u portugalskoj socijalističkoj vladi od kraja 2015. godine. Tijekom njegova mandata zemlja je srezala proračunski deficit na najnižu razinu u 40 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close