Val turista čekaju bez 40.000 radnika

Autor: Tomislav Pili , 09. ožujak 2018. u 07:52
Najvažnija portugalska turistička grana vapi za radnom snagom/Thinkstock

Prosječna plaća u ugostiteljstvu iznosi 632 eura dok je ‘minimalac’ 580 eura, no niska primanja samo su dio problema.

Portugalski hotelijeri očekuju još jednu rekordnu turističku sezonu, ali uz nedostatak 40.000 radnika kojima posao u tamošnjem turizmu nije osobito zanimljiv zbog niskih plaća.

Kako navodi Bloomberg, kako se približava sezona, portugalski turistički radnici sve su zabrinutiji hoće li se moći othrvati priljevu turista. Prošle je godine tamošnja  ljetovališta posjetilo više od 20 milijuna turista, dvostruko više nego što Portugal ima stanovnika. U odnosu na 2007., to je 54 posto više turista. Zahvaljujući tome portugalska je ekonomija prošle godine porasla 2,7 posto, najbrže od 2000. godine.  

Teško do sobarica
Potražnja za radnom snagom u turizmu utjecala je na značajan pad stope nezaposlenosti koja se s rekordnih 17,5 posto u 2013. istopila na 8,1 posto u četvrtom lanjskom tromjesečju. "S eksplozijom broja turista suočavamo se s nedostatkom radnika, a ne radnih mjesta", kazala je za Bloomberg Chitra Stern, suvlasnica četiriju obiteljskih hotela. Čelnik portugalske udruge hotelijera Raul Martins koja predstavlja oko 600 turističkih kompanija pojašnjava kako nije problem pronaći zaposlenike za menadžerske pozicije, već za osnovne pozicije: kuhare, konobare, sobarice.

Martins koji je ujedno u predsjednik hotelskog lanca Altis procjenjuje kako turističkoj industriji nedostaje oko 40.000 radnika. Plaće su samo dio problema. Naime, Portugal uz Maltu ima najniži iznos satnice u Europskoj uniji od 13,7 eura, pokazuju podaci Eurostata. Prosječna plaća u portugalskom ugostiteljstvu lani je iznosila 632 eura i bila je tek osam posto viša nego 2011. godine. S druge strane, hotelijeri i vlasnici restorana ostvarili su prošle godine gotovo rekordne prihode. Za ilustraciju, minimalna plaća iznosi 580 eura. Raul Martins kaže kako studija udruge pokazuje kako su plaće u hotelima znatno veće nego u cijelom ugostiteljskom sektoru i dosežu 1035 eura mjesečno.   

Obuka nezaposlenih
Nedostatak radne snage postat će uskoro još izraženiji zbog investicijskog vala koji će rezultirati nizom novih hotela. Najveća turistička kompanija u zemlji, Pestana Hotel Group, u siječnju je najavila investicije od 200 milijuna eura do 2020. godine u 20 novih hotela. Polovica investicija ostvarit će se na domaćem tržištu. Prema podacima Deloittea, od 2011. do 2017. broj novih hotela u Portugalu porastao je za 37 posto na 1945 jedinica.

Kako je turizam iznimno važan za gospodarstvo jer sudjeluje s gotovo 17 posto u BDP-u, vlada je odlučila ublažiti problem nedostatka radnika kampanjom obuke nezaposlenih za turistička zanimanja. Međutim, turistički radnici smatraju da to neće biti dovoljno, te će trebati i uvoziti radnu snagu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close