Portugal dobiva vladu koja napušta strogu štednju

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2015. u 21:59
Vođa socijalista Antonio Costa i predsjednik Anibal Cavaco Silva/REUTERS

Konzervativni šef države Anibal C. Silva zatražio je jamstva da nova vlada neće ugroziti stabilnost zemlje.

Portugalski predsjednik u utorak je imenovao vođu Socijalističke stranke Antonija Costu predsjednikom vlade, ali je od njega zatražio jamstva da vlada neće ugroziti financijsku stabilnost zemlje.

Šef države Anibal Cavaco Silva objavio je kako je od Coste, lidera lijevog centra, zatražio da realizira "stabilno, održivo i kredibilno rješenje" za novu vladu. "Predsjednik republike je nakon konzultacija s parlamentarnim strankama odlučio imenovati Antonija Costu na dužnost premijera", ističe se u priopćenju iz predsjednikova ureda. Podsjetimo, Antonio Costa udružio se početkom mjeseca s još dvije stranke u parlamentu, Lijevim blokom i Komunističkom partijom, te izglasao nepovjerenje konzervativnoj vladi koja je bila usmjerena na štednju.

 

3,4posto

BDP-a iznosi portugalski deficit, a 2013. iznosio je 4,8 posto

Koalicija lijevih stranaka najavila je napuštanje stroge politike štednje, iako i među njima ima razmimoilaženja po tom pitanju. Stoga je predsjednik Silva od budućeg premijera zatražio da razjasni politiku njegove vlade u šest temeljnih područja. To su sukladnost s fiskalnim pravilima Europske unije, donošenje proračuna, stabilnost financijskog sustava, nastavak socijalnog dijaloga, članstvo u NATO-u te održavanje povjerenja parlamenta. Antonio Costa pak tvrdi kako ujedinjenje portugalske ljevice znači da će mjere štednje biti ublažene, ali bez opasnosti za članstvo zemlje u eurozoni.

Ministra financija trebala bi imenovati njegova Socijalistička stranka, a nesuđeni ministar Mário Centeno ranije je najavljivao kako proračunski deficit i javni dug trebaju biti u padajućem trendu. Portugalski deficit trenutno iznosi 3,4 posto BDP-a, dok je prije samo dvije godine iznosio 4,8 posto. Podsjetimo, iako je Portugal u svibnju prošle godine izašao iz međunarodnog programa pomoći vrijednog 78 milijardi eura koji je zatražio 2011. godine, tzv. Trojka (Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka) i dalje nadzire fiskalne i ekonomske politike u zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close