Porscheovi radnici užasnuli poslodavce

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2017. u 22:00
U tvrtki su ideju ocijenili 'zanimljivom'/REUTERS

Iako praksa blokiranja e-poruka već postoji u Mercedesu i Volkswagenu, udruge poslodavaca ocijenile su ga ‘čistim populizmom’.

Zahtjev radničkog vijeća Porschea da se zaposlenike ne kontaktira elektroničkom poštom izvan radnog vremena usijao je raspravu među njemačkim poslodavcima, iako takva praksa već postoji u nekoliko najvećih tamošnjih kompanija. 

Kako je njemačkoj novinskoj agenciji DPA kazao Uwe Hück, predsjednik radničkog vijeća i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora tog proizvođača sportskih i luksuznih automobila, radnici bi trebali biti zaštićeni od elektroničke pošte povezane s poslom u njihovo slobodno vrijeme. Stoga Hück predlaže da se svaka takva korespondencija između 19 sati i 6 sati automatski vraća pošiljatelju.

"Čitanje i odgovaranje na poruke šefova tijekom večeri je neplaćeno radno vrijeme koje povećava stres – to jednostavno nije prihvatljivo", smatra Hück. Naglašava kako bi sustav poruke poslane navečer automatski brisao kako bi ih pošiljatelj morao opet napisati u radno vrijeme. Od ovog bi prijedloga bili izuzeti radnici čiji posao zahtijeva kontakte s kupcima u drugim vremenskim zonama, poput SAD-a i Kine.

Glasnogovornik kompanije Hückov je zahtjev ocijenio "zanimljivom idejom koja će biti tema rasprave". No, udruge poslodavaca užasnuo je zahtjev Porscheovih radnika. "Čisti populizam", komentirao je Martin Leutz, glasnogovornik Gesamtmetalla, udruge poslodavaca inženjerske industrije. Iz Konfederacije njemačkih udruga poslodavaca BDA poručili su da već postojeći zakon o radu određuje da se radnike ne kontaktira izvan radnog vremena.

No, zakon je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Posljednje ankete među njemačkim radnicima pokazuju kako tri od četiri ispitanika očekuje da će ga kontaktirati u vezi posla tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Inače, ideja iz Porschea nije potpuna novost. U Mercedesu postoji praksa da se poruke zaposlenicima brišu dok su na godišnjem odmoru. U Volkswagenu od 2011. blokiraju adrese radnika između 18.15 sati i 7 sati ujutro te tijekom vikenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close