Porošenko se obračunava s oligarsima zbog MMF-a

Autor: Tomislav Pili , 29. ožujak 2015. u 11:30
Petro Porošenko (lijevo) i Igor Kolomojski (desno)

Zakon kojim će država vratiti kontrolu nad energetskim kompanijama uvjet je iz sporazuma s MMF-om.

Bitka oko upravljanja državnom naftnom kompanijom natjerala je ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da u srijedu razriješi dužnosti guvernera regije Dnjepropetrovsk Igora Kolomojskog, moćnog oligarha koji je zauzeo kompaniju sa svojom privatnom vojskom.

 

1,4mlrd.

dolara vrijedi bogatstvo Igora Kolomojskog

Za tamošnje promatrače smjena je iznenađujući potez iza kojeg stoji pritisak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na Porošenka kako bi zadobio upravljanje nad najznačajnijim ukrajinskim kompanijama nakon što je ta država dobila 17 milijardi dolara pomoći od "svjetskog financijskog policajca". Kolomojski je imenovan guvernerom prije godinu dana, netom prije početka pobune proruskih separatista na istoku zemlje. Uspio je suzbiti pobunu u svojoj regiji, zahvaljujući i milijunima dolara koje je uložio u opremanje privatne vojske koja je narasla na 22.000 naoružanih ljudi. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1,4 milijarde dolara.

Međutim, sukob između njega i predsjednika je nastao jer Ukrnafta, državna naftna kompanija, duguje milijune dolara državi na ime dividende. Država u kompaniji drži 50 posto plus jednu dionicu, a ostali dio drži oligarh koji je postavio i sebi odanu upravu. No, ukrajinski parlament je 19. ožujka donio zakon koji dopušta državi da preuzme kontrolu nad Ukrnaftom i sličnim energetskim kompanijama kojima upravljaju oligarsi kroz instaliranje nove uprave. Donošenje zakona uvjet je koji je postavio MMF zauzvrat financijske pomoći. Kolomojski nije najbolje prihvatio odluku parlamenta, pa su tijekom vikenda njegovi naoružani plaćenici zauzeli Ukrnaftu.

 

22tisuće

naoružanih ljudi broji njegova privatna vojska

Pred sjedištem kompanije pojavio se i Kolomojski izjavivši kako "štiti kompaniju od ilegalnog preuzimanja". Međutim, Kolomojski je početkom tjedna ponudio ostavku na mjesto guvernera koju je Porošenko prihvatio, što sugerira da su postigli neki kompromis. Mnogi potez Kolomojskog tumače samo kao taktički uzmak. Ipak, Porošenko – i sam jedan od oligarha – pod sve je većim pritiskom da demontira oligarhijski sustav ukrajinske ekonomije. Zbog rata Rinat Ahmetov, gospodar Donjecka, izgubio je dobar dio svog utjecaja, a nedavno je u Austriji uhićen Dmitro Firtaš, kojeg traže SAD.

Komentirajte prvi

New Report

Close