Poreznici pritišću Samsung da potroši 60 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2014. u 14:10
Vlada predsjednice Park Geun-hye bila bi najsretnija kada od poreza ne bi ništa uprihodila/REUTERS

Samsung Electronics trenutno ima 58 posto više gotovine nego američki Apple.

Potaknite potrošnju ili vas oporezujemo – tako bi se mogla sažeti poruka koju je korejsko ministarstvo financija poslalo tamošnjim kompanijama, među ostalim i Samsungu, jednom od najvećih konglomerata u zemlji.

Željeći potaknuti osobnu potrošnju i investicije čime bi se dodatno osnažio sve anemičniji gospodarski rast u Južnoj Koreji, tamošnja vlada sastavila je plan o oporezivanju gotovine koju korejske kompanije drže neiskorištenu.Radi se o pozamašnom iznosu od 808 milijardi dolara koliko su, prema izračunu Bloomberga, prikupile 763 tvrtke unutar Kospi indeksa. Za ilustraciju, to je iznos koji je veći od nizozemskog BDP-a. Vladinim planom predviđeno je da zadržavanje gotovine bude oporezivano s 10 posto poreza na dobit iznad razine koju poreznici budu smatrali prihvatljivom nakon kapitalnih investicija, povećanja plaća i isplaćenih dividendi.

Stoga, ako žele izbjeći porezne škare, kompanije bi trebale dobit iskoristiti za investicije, povećanje plaća ili povećanje dividendi svojim dioničarima. Kako za Bloomberg tvrdi čelnik korejske porezne uprave, Moon Chang Yong, vlada bi bila najsretnija kada od tog poreza ne bi ništa uprihodila. "Vrijeme je da kompanije potaknu potrošnju. Cilj je stvoriti krug kojim korporativne zarade dolaze do kućanstava", kaže Yong. Prijedlog još treba odobriti parlament, ali ako prođe na zakonodavnom tijelu, zahvatiti će Samsung Electronics koji trenutno sjedi na čak 60 milijardi dolara gotovine i njezinih ekvivalenata. Rijetko koja kompanija u svijetu može se pohvaliti tako prepunom riznicom, a zanimljiv je podatak da je Samsungova gotovina čak 58 posto veća od iznosa koji ima američki Apple, ljuti rival korejske kompanije.

Korejski analitičari sumnjaju da će vlada uspjeti u svom naumu. Prema riječima Sangyuna Hana, direktora hongkonške podružnice agencije Standard & Poor's, kompanije vrlo vjerojatno neće previše ulaziti u povećanje plaća i dividendi samo zato jer ih na to prisiljava potencijalni zakon. "Nekoliko velikih kompanija biti će zahvaćeno time, ali to neće utjecati na njihov kreditni rejting", ocjenjuje Han. Slično razmišlja i Kim Eun Gie, analitičar seulske NH Investments i Securities koji smatra da će većina kompanija radije platiti porez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close