Porezna uprava zatražit će stečaj tisuću tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2019. u 06:00
Najveći dio dospjelih poreznih dugova odnosi se na neplaćanje poreza i doprinosa na plaće/Goran Stanzl/PIXSELL

Na udaru će biti kompanije kojima je ukinuto rješenje o reprogramu plaćanja poreznog duga, prvih 400 već u siječnju.

Ove godine crnogorska Porezna uprava Privrednom sudu podnijet će oko tisuću prijedloga za uvođenje stečaja u kompanijama kojima je ukinuto rješenje o reprogramu plaćanja poreznog duga, najavio je za Dan direktor Porezne uprave Miomir M. Mugoša i dodao da će samo u siječnju sudu predati 400 prijedloga.

"Budući da jedan broj obveznika kasni s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obveza dosad smo donijeli preko 1200 rješenja kojima se ukidaju rješenja o reprogramu, i to kod poreznih obveznika koji nisu poštovali odredbe navedenog propisa, od čega se više od 50 odnosi na obveznike s tzv. crne liste", rekao je Mugoša. Prema njegovim riječima, ukupna potraživanja od obveznika kojima su ukinuta rješenja iznose 41,96 milijuna eura, pri čemu je osnovni dug 36,3 milijuna eura, a kamata 5,7 milijuna.

"Do sada smo podnijeli prijedloge za otvaranje stečaja kod 42 porezna obveznika. Predlaganja stečaja koristit ćemo sustavno i neselektivno kao krajnju mjeru za osiguranje poreznih potraživanja, a imajući u vidu kada obveznicima kojima su ukinuta rješenja o reprogramu dospijeva cjelokupan dug očekuje se da će u prvom tromjesečju 2019. godine na inicijativu Porezne uprave stečaj biti otvoren u oko 1000 tvrtki", izjavio je Mugoša.

Odgovarajući na pitanja koliko po posljednjim podacima iznosi porezni dug i kakva je njegova struktura, koliko je nenaplativo, koliko se smanjio u odnosu na prošlu godinu. Mugoša je rekao da prema analizi urađenoj krajem studenoga ukupni dospjeli porezni dug iznosi 420,2 milijuna eura. "Budući da je na kraju 2015. godine dospjeli porezni dug iznosio 587,7 milijuna, on je u tri prošle godine smanjen za više od 167 milijuna eura.

Smanjenje dospjelog poreznog duga rezultat je brojnih aktivnosti, poput naplate obveza kroz reprogram, produženje roka dospijeća reprogramiranih obveza ovisno o vremenu reprograma, prisilne naplate predviđenih planom za upravljanje poreznim dugom i drugo", rekao je Mugoša.  Najveći dio dospjelih neizmirenih dugova odnosi se na obveze po osnovu poreza i doprinosa na plaće zaposlenih, i to više od 40%. Od početka 2018. godine do 27. prosinca ukupno je plaćeno 1,07 milijardi eura poreznog duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close