Prijedlog: Porez od 65 posto na najbogatije

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2016. u 14:29
Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton/REUTERS

Povećanje poreza na nekretnine bilo bi najveće od početka 80-ih godina, a pomoglo bi u financiranju povlastica za srednju klasu.

Demokratska kandidatkinja za američku predsjednicu Hillary Clinton predstavila je prijedlog oporezivanja naslijeđenih nekretnina koji bi trebao pogoditi najbogatije. Porez na naslijeđene nekretnine, koje konzervativni Amerikanci nazivaju i "porez smrti", trenutno se primjenjuje samo na imovinu koja se ostavlja u nasljedstvo, a vrijedi više od 5,45 milijuna dolara.

Sandersov prijedlog
No, Clinton predlaže da se stopa tog poreza podigne sa sadašnjih 40 na 45 posto, kako je i bilo do 2009. godine. Međutim, imovinu najbogatijih Amerikanaca porezne škare Hillary Clinton još bi više zahvatile. Naime, na imovinu vredniju od 500 milijuna dolara za pojedinca ili milijardu dolara za par stopa poreza bi se uvećala na čak 65 posto. Ovakav prijedlog Clinton je ustvari preuzela od svog nekadašnjeg konkurenta za demokratsku nominaciju Berniea Sandersa. Ako bi bio uveden, to bi bio najviši porez na nekretnine od početka 80-ih godina, piše Reuters. Njezina kampanja tvrdi kako bi povećanje oporezivanja nekretnina uz promjene u oporezivanju kapitalnih dobitaka od naslijeđene financijske imovine pomogao u financiranju poreznih povlastica za srednju klasu.

Trumpov tabor protiv
Nestranačka organizacija Odbor za odgovoran savezni proračun izračunala je kako bi izmjene koje predlaže Clinton u oporezivanju naslijeđene imovine donijele proračunu dodatnih 260 milijardi dolara tijekom jednog desetljeća. U taboru njezina rivala, republikanskog kandidata i nekretninskog mogula Donalda Trumpa, prijedlog je naravno dočekan na nož i ocijenjen je kao "dramatično povećanje poreza smrti". Trump se inače zalaže za ukidanje poreza na nekretnine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close