‘Porez na dobit u Njemačkoj previsok’

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2018. u 21:59
Ministar gospodarstva Peter Altmaier smatra da je ključno osigurati da doprinosi za socijalu ne prelaze 40 posto plaće, Foto: REUTERS

Berlin razmatra paket olakšica.

Njemačka treba paket poreznih olakšica i drugih mjera za poticanje dugoročnog ekonomskog rasta, izjavio je ministar gospodarstva Peter Altmaier u intervjuu objavljenom u nedjelju. Ministar je naglasio kako je u fokusu snižavanje stope poreza na dobit nakon što je taj porez snižen u SAD-u i Velikoj Britaniji, a za sličan korak sprema se i Francuska.

“Porez na dobit u Njemačkoj je sada viši nego u drugim industrijskim državama. To je naš nedostatak i rizik za radna mjesta. Zbog toga je nužno srednjoročno rezanje poreza”, izjavio je Altmaier za Welt am Sonntag. Ovaj član Kršćansko-demokratske unije predložio je da se polovica rasta poreznih prihoda iskoristi za financiranje olakšica. Altmaier smatra i kako je ključno osigurati da doprinosi za socijalu ne prelaze 40 posto bruto plaće.

Podsjetimo, prema podacima statističkog ureda objavljenima u srijedu, njemački BDP u trećem je tromjesečju snižen 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Altmaier je tada izjavio kako prvi kvartalni pad od 2015. “nije katastrofa”. Međutim, Clemens Füst, čelnik ekonomskog instituta Ifo, ocijenio je kako je koalicijska vlada posljednjih nekoliko godina propustila priliku za ojačavanje ekonomskog rasta. Pozvao je i na ojačavanje dugoročne konkurentnosti autoindustrije, umjesto fokusiranja na ekološke standarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close