Poraz socijalista u Portugalu ohrabrio španjolsku i irsku vladu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. listopad 2015. u 21:59
Premijer Pedro Passos Coelho/REUTERS

Pobjeda desnog centra pokazala da štednju birači mogu nagraditi.

Portugalski premijer Pedro Passos Coelho dokaz je da za europske političare koji se zalažu za štednju ipak postoji druga šansa.

Njegova je koalicija desnog centra na nedjeljnim izborima osvojila 99 od ukupno 230 mjesta u parlamentu. Oporbena Socijalistička stranka osvojila je 85 mjesta.  Iako je izgubio parlamentarnu većinu u kojoj je uživao protekle četiri godine, u portugalsku će političku povijest Passos Coelho ući kao lider prve koalicijske vlade koja je preživjela puni mandat. Dodatnu naklonost birača stekao je i uspješnim provođenjem mjera štednje bez uspona stranaka poput španjolskog Podemosa, grčke Syrize ili irskog Sinn Feina.

Coelho je tako povisio gotovo sve poreze, smanjio potrošnju za 11 milijardi eura i izvukao zemlju iz međunarodnog paketa pomoći. Činjenica da je grčki premijer Aleksis Cipras prošli mjesec ponovno pobijedio na izborima, a sad i Passos Coelho, španjolskom premijeru Marianu Rajoyu te irskom Endu Kennyju koje izbori tek čekaju, zasigurno ulijeva određenu nadu. "Poraz portugalskih socijalista glazba je za Rajoyeve uši", komentar je Nicholasa Spira, direktora Spiro Sovereign Strategy u Londonu. Iskazano povjerenje birača analitičari poput Pedra Ricarda Santosa, lisabonskog brokera, smatraju građanskom porukom Europi da vjeruju kako lokalna politika ipak može zemlju izvesti iz krize. Rezultate izbora pozdravila su i tržišta, pa je u ponedjeljak prinos na 10-godišnju portugalsku obveznicu pao na najnižu razinu u pet mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close