Pop zvijezda prisilila Apple da pošteno plati glazbenike

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2015. u 22:00
Taylor Swift dobitnica je sedam glazbenih nagrada Grammy

Ubrzo nakon objave pisma tehnološki div najavio da će plaćati naknade i tijekom besplatnog razdoblja korištenja Apple Musica.

Znamo koliko je Apple uspješan i da ima novca za plaćanje glazbenika – poručila je u otvorenom pismu američka pop zvijezda Taylor Swift izvojevavši pobjedu nad moćnom korporacijom. Spor je izbio zbog Appleove odluke da ne plaća glazbenicima tantijeme tijekom razdoblja od tri mjeseca kada korisnici mogu besplatno slušati glazbu putem streaming servisa Apple Music.

Šokantna praksa
U svom pismu objavljenom u nedjelju navečer po američkom vremenu na društvenoj mreži Tumblr Taylor Swift je takvu praksu ocijenila "šokantnom" i "razočaravajućom". Dodala je kako njezino mišljenje dijeli svaki umjetnik, tekstopisac ili producent iz njezina društvenog kruga, ali se "boje javno izraziti mišljenje jer poštuju i dive se Appleu", prenose američki mediji.

 

5studijskih

albuma povukla je u studenom pjevačica sa vodećeg servisa Spotify

"Znamo koliko je Apple bio astronomski uspješan i znamo da ta nevjerojatna kompanija ima novca za platiti umjetnike, tekstopisce i producente. Tri mjeseca je dugo vrijeme za biti neplaćen i nepošteno je tražiti od bilo koga da radi za ništa", napisala je zvijezda. Pomalo slikovito Swift je poručila tehnološkom divu kako glazbenici ne traže besplatne iPhoneove. "Stoga vas molim da ne tražite od nas da vam damo našu glazbu bez kompenzacije", ustvrdila je dobitnica sedam Grammya. Da je pismo polučilo uspjeh postalo je jasno gotovo odmah po njegovoj objavi.

Već navečer je Appleov stariji potpredsjednik Eddy Cue na Twitteru napisao kako je kompanija "čula Taylor Swift". Apple je kasnije potvrdio da će početi plaćati za glazbu koja se koristi tijekom tromjesečnog besplatnog razdoblja, ali će plaćati manje nego što bi plaćala da korisnik uzme punu pretplatu. Više detalja iz sjedišta u Cupertinu nije pristiglo. Podsjetimo, Apple Music trebao bi početi s radom 30. lipnja i nudit će u startu 30 milijuna pjesama. Pretplata po korisniku iznosit će 9,99 dolara mjesečno dok "obitelsjki paket" stoji 14,99 dolara.

 

9,99$

mjesečno stajat će pojedinačna pretplata za Apple Music

Problem sa streaming servisima
Pokretačica pobune zadovoljno je ustvrdila da Apple ipak sluša glazbenike, ali je još nejasno hoće li na servisu ustupiti svoj posljednji album "1989" što je i godina njezina rođenja. Naime, Swift je iz protesta već ranije odlučila kako neće dati album na korištenje Apple Musicu. No, pjevačica nema samo problem s Appleovim servisom, već općenito s glazbenim streaming servisima koji rastu geometrijskom progresijom.

Prije godinu dana optužila je takvu vrstu konzumiranja glazbe za pad fizičke prodaje albuma. Stoga je sa vodećeg servisa Spotify u studenom povukla svoj kompletni opus koji se sastoji od pet studijskih albuma. S druge strane, Appleovo tromjesečno besplatno razdoblje neuobičajeno je dugo jer konkurenti, poput Spotifya, u pravilu nude jednomjesečno razdoblje. 

Kriva procjena
Analitičari ocjenjuju da se kompanija nadala kako će glazbena industrija pristati na ovakva pravila igre jer je najavila da će zadržati manji dio udjela u pretplati. Konkretno, Apple je u SAD-u namjeravao uzeti 28,5 posto od pretplate, a u ostalim državama 27 posto. Konkurenti uzimaju 30 posto od pretplate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close