Ponajbolji svjetski inovator u rasvjeti gradi tvornicu u Nišu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. siječanj 2017. u 22:00
Inovativni i 'pametni' sustavi odlika su ove austrijske kompanije/ZUMTOBEL

Proizvodnja iz tvornice kreće od godine 2018./19, a iz nje će se svjetiljke plasirati u cijelu Europu. Zumtobel je, kažu, “Mercedes za rasvjetu”.

Austrijska kompanija Zumtobel, koja se smatra jednim od najboljih svjetskih proizvođača rasvjetnih sustava i vrsnog inovatora u tom sektoru, gradit će novu tvornicu u Srbiji, a kao lokacija u koju će investirati 30-ak milijuna eura izabran je grad Niš, što je usvojio nadzorni odbor kompanije.

Pogon će biti građen u dvije faze, s planom da proizvodnja krene u financijskoj godini 2018./19. O dolasku kompanije kojoj tepaju i da je "Mercedes u najnovijim tehnologijama rasvjete" govorilo se više od godinu dana, prenose srpski mediji euforične riječi premijera Aleksandra Vučića, koji je "posebno sretan što Zumtobel definitivno gradi u Srbiji". "Na dolasku kompanije radili smo dugo i predano, godinu i četiri mjeseca, a ovakav ishod nismo ni sanjali. No,uvjerili smo Austrijance da je Srbija za njih pravo mjesto", kazao je Vučić, podsjetivši da su prvi konkretni koraci već učinjeni kad je Zumtobel svoj projektni dizajn centar već iz Poljske preselio u Srbiju.

 

30 milijuna

eura vrijednost ulaganja u pogon u Nišu, prema navodima iz tvrtke

U njemu mladi inženjeri i dizajneri oblikuju proizvode koje Zumtobel plasira u Europu. Zadatak tvornice u Nišu bit će, prema navodima, osiguravati dodatne količine svjetiljki različitih vrsta, za europske potrošače. Drugi je cilj ojačati prisutnost Zumtobela na, kako je objašnjeno, dinamičnom i rastućem tržištu istočne Europe. Ova grupacija, koja je u fiskalnoj godini 2015./16. (tj. do 30.4. 2016.) imala prihode od 1.35 milijardi i dobit od 11,9 milijuna eura, ima pogone u Austriji, Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj, te SAD-u, Australiji, Novom Zelandu i Kini.  "Tržište rasvjete je zahtjevno i stalno se borimo s niskim cijenama kako bismo ostali konkurentni kroz smanjenje troškova. Tvornica u Nišu dat će nam sredstva za nošenje s izazovima i predstavlja i daljnji rast Zumtobela u ovom dijelu Europe" poručuju iz austrijske tvrtke koja zapošljava oko 6700 ljudi.

Inovatorstvo

Uređuju i "pametne ulice"
Ovi eksperti i inovatori za rasvjetu uredili su u Nišu i Beogradu već i nekoliko tzv. pametnih ulica, koje odlikuje i moderna i ekonomična LED rasvjeta. Jednu takvu ulicu, s wifijem, parkirnim senzorima i sličnim, uredio je lani i HT u Dubrovniku, u suradnji upravo sa Zumtobelom i nizom drugih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close