Pomurski farmeri ostaju bez zemlje

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2019. u 21:59
U Austriji je poljoprivredno zemljište nekoliko puta skuplje nego u Sloveniji/Slavko Midžor/PIXSELL

Slovenski poljoprivrednici traže zaštitu vlade jer se ne mogu natjecati s Austrijancima u kupovini parcela uz granicu.

Pomurski farmeri pozivaju vladu da ih zaštiti, jer se oni ne mogu natjecati s bogatijim Austrijancima, pa ostaju bez zemlje, javlja agencija STA, prenosi portal SEEbiz. 

Austrijske kupnje slovenskog zemljišta uz granicu, osobito u Apačkoj dolini, već je istaknuo bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan, a sada domaći poljoprivrednici upozoravaju i novu ministricu Aleksandru Pivec.

Prema riječima Franca Kučana, predsjednika Pomurske poljoprivredno-šumarske komore, Austrijanci su sve više zainteresirani za slovensko zemljište, jer je kod njih poljoprivredno zemljište nekoliko puta skuplje. Budući da su svi kupci jednaki pred zakonom, Austrijanci su u velikoj prednosti, objašnjava Kučan. Prema riječima Saše Pečeka, predsjednika Poljoprivredne zadruge Radgona, koja pokriva područja općina Apače, Gornja Radgona, Radenci i Sveti Jurij ob Ščavnici, više od desetine zemlje u rukama je Austrijanaca, koju su neki dobili i slijedom denacionalizacije u Apačkoj dolini, gdje ima više od 2000 hektara zemljišta. 

"Ovo se događa već dvije godine, kupuju posebno parcele koje su nekada pripadale Austriji, a najveći problem je to što imaju isto pravo prvenstva kupnje kao slovenski građani. Neki Austrijanci su već stekli slovenski status seljaka, iako ne znamo kako je moguće", objašnjava Peček.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane, objasnili su da pripremaju nove strateške smjernice koje će se razviti u novoj rezoluciji o poljoprivredi i prehrambenim proizvodima nakon 2020. godine.  Dodaju da će pokušati odgovoriti na te probleme i pri reformi propisa, ali će morati slijediti opća načela EU o slobodnom kretanju kapitala, roba i usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close